Sałatka z bobem i tuńczykiem



Pora roku zwana latem – o ile jest w pełni taka, by zasłużyć na to szlachetne miano – poza bogactwem owoców, wakacjami, mniejszym natężeniem ruchu na ulicach i zwiększającym się współczynnikiem spożycia lodów na głowę, kojarzy mi się jeszcze z jedną rzeczą – bobem. Słysząc słowo "bób" myślę o wielkim zielonym garze, w którym gotuje się to brązowo-szare dziwnokształtne wrzywo oraz Tatę, stojącego nad kuchnią, dzielnie znoszącego niemiłosiernie oblepiającą swoim gorącem parę od wody z bobem, sprawdzającego co chwilę czy to już. Bo bobu nie można przegotować. Nie można też niedogotować. On musi być akurat. Łatwo wyjmujący się z łupiny ale nie rozpadający się przy lekkim ściśnięciu. Idealny. Taki bób umie gotować tylko Tata. Jednakże nie samym bobem żyje człowiek, czasem trzeba też zjeść coś innego, lekkiego. Odpowiedniego na lato. A co jest najlepsze na pogodę iście karaibską – gdy temperatura powietrza nie spada poniżej 30 stopni Celsjusza? Sałatka. Z czym? Z oliwkami, tuńczykiem, cebulką i oczywiście z bobem. Bo jakżeby inaczej. Fantastyczny przepis, lekko przerobiony na moje potrzeby z Kwestii Smaku.

Składniki:
• 2 garście mieszanych młodych liści sałat
• 8 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki (dałam jednego dużego
• pomidora pokrojonego w cieniutkie półplasterki)
• puszka tuńczyka w oleju
• filiżanka bobu, ugotowanego i obranego
• 6 czarnych oliwek, przekrojonych na połówki (dałam zielone)
• kilka krążków czerwonej cebuli
• 2 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na patelni (pominęłam)
• sos francuski (przepis poniżej)
• natka pietruszki

Sos francuski:
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżeczka musztardy dijon
• sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
• 1 ząbek czosnku drobno posiekany (opcjonalnie)
• szczypta soli
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
• 3 łyżki oliwy z oliwek


Na talerzach ułożyć sałatę, pomidorki, cząstki odsączonego tuńczyka, bób, oliwki oraz czerwoną cebulę. Posypać orzeszkami pinii, udekorować natką. Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem oliwy. Następnie dodać oliwę i dokładnie rozmieszać. Polać nim sałatkę (tuż przed podaniem). Podawać z pieczywem.

Smacznego!







Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA