Sernik marmurkowy bez pieczenia



Najgorsze to są negatywne wspomnienia z dzieciństwa, które zostawiają głęboką rysę w pamięci do –nieraz – bardzo późnego wieku, można powiedzieć emerytalnego. Jak w młodości człowiek się do czegoś zrazi, to potem naprawdę nie jest łatwo go z powrotem do tego przekonać. Nawet jeżeli dotyczy to czegoś wyjątkowego i pysznego. Mój przypadek takiego zaparcia się na pyszne jedzenie dotyczył serników na zimno – kiedyś jedyny jaki jadłam to ten z połączenia serków homogenizowanych i galaretek. Nie był on zły, naprawdę – dawał radę – ale mi już się zdecydowanie przejadł. Swego czasu było to jedyne ciasto jakie jadałam przez długi czas. Ciągle ten sernik, w mdłych kolorach, o ledwo wyczuwalnym smaku, bardziej kwaśno-homogenizowany, niż konkretnie owocowy. Mocno średni. Tym bardziej, gdy mam porównanie z całą gamą innych serników – również tych na zimno, tamten wypada niezwykle blado. Ale z upływem czasu, gdy próbuję i eksperymentuję z coraz to nowymi i odmiennymi rodzajami serników na zimno – zaczynam je naprawdę lubić. Oczywiście zanim się na jakiś zdecyduję, czytam skład, przepis, opinie innych – podchodzę bardzo delikatnie do nich i muszę być naprawdę przekonana, że chcę go wykonać.
Przeglądając forum, które ostatnio bardzo często odwiedzam wpadłam na ten przepis. Od razu mi się spodobał. Nie dość, że był to przepis na sernik, zawierał czekoladę zarówno białą i gorzką to jeszcze z chęcią podjęłam się pracy z żelatyną.
Pracy sernik wymagał dość dużo, jest ona kilkuetapowa, ale zdecydowanie warta poświecenia. Gotowe ciasto jest bardzo kremowe, ma wyrazisty smak czekoladowy, słodki, ale również serowy – wszak to sernik! Nie jest kwaśny, biała czekolada dodaje pysznego smaku, wykwintności, a ciemna czekolada – zdecydowanie reguluje słodkość masy białej. Całe ciasto jest słodkie, ale nie przesłodzone. Choć można dodać więcej cukru, jednakże czekolada dosładza bardzo skutecznie kwaskowy ser. Naprawdę – jestem tym sernikiem bardzo pozytywnie zaskoczona. W ogóle nie przypomina tego, który pamiętam z dzieciństwa. Jeszcze kilka takich przepisów i stanę się absolutną fanką serników na zimno!



Składniki (cytuję za autorką):
Spód:
• 150 g ciasteczek Digestive
• 50 g masła
• 25 g czekolady
• 50 g drobno posiekanych orzechów laskowych (opcjonalnie)
Masa serowa:
• 500 g naturalnego serka śmietankowego
• 120 g cukru (dałam 100 g)
• 1 łyżka esencji waniliowej (lub opakowanie cukru waniliowego)
• 340 g jogurtu bałkańskiego lub greckiego – miałam zwykły, bardzo gęsty jogurt
• 150 g śmietanki kremowej
• 20 g żelatyny
• 100 ml wrzątku
• 100 g stopionej białej czekolady
• 100 g stopionej gorzkiej czekolady


Stopić czekoladę z masłem, dodać pokruszone wałkiem ciasteczka i orzechy, dokładnie wymieszać. Masą wyłożyć dno tortownicy (o średnicy ok 20 cm), mocno dociskając ręką lub szklanką. Wstawić do lodówki.

Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Ubić śmietankę.
Utrzeć serek z cukrem, wanilią i jogurtem. Dodać ubitą śmietankę. Wymieszać.
Przestudzoną żelatynę "zahartować", dodając do niej porcjami kilka łyżek masy serkowej.
Powstałą mieszaninę dodać do sera i dokładnie wymieszać.
Podzielić masę na pół. Do jednej części dodać stopioną białą czekoladę, do drugiej – gorzką.
Starannie, ale szybko wymieszać.
Nakładać łyżką obie masy na przemian (kupkami) na schłodzony spód. Czubkiem noża delikatnie przemieszać, by uzyskać efekt marmuru. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego!




Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA