Muffinki z wafelkami



Ponieważ całkiem niedawno przekonałam się do ciast, w których pierwsze skrzypce grają owoce – nie mogę jeść ich non-stop, muszę raz na jakiś czas zrobić sobie przerwę na coś mocno słodkiego, bez żadnego elementu kwaskowatego – z obawy przed „przejedzeniem” się owocowych wypieków. Takie przyjemności muszę sobie dozować. Dlatego też zdecydowałam się na upieczenie czegoś zgoła innego od różnokolorowych, pysznych, bogatych i prześlicznych ciast owocowych. Nie dość, że wybrałam muffinki, to jeszcze nie mają w sobie kompletnie nic sezonowego. Wszystkie składniki dostępne są cały rok, zapewne każdy z Was ma je w swojej kuchni. Planowałam je już dość dawno, ale zawsze wybierałam wypieki sezonowe, w których składniki się niedługo skończą lub już są na finiszu. Ale co za dużo to niezdrowo. Opanowałam się w końcu i efekt prezentuję Wam dzisiaj.
Muffinki. Z wafelkami. Pyszne. Miękkie, chrupiące, słodkie i szybkie. Bez problemowe w wykonaniu, bez zakalca i niespodzianek w postaci niedopieczonego środka, wypłyniętego nadzienia czy niezjadliwego połączenia. Można by rzec – wypiek idealny. Bo rzeczywiście muffinki są pyszne, ale jednocześnie bardzo słodkie. Ale dobrze – czasami potrzebujemy takiej dawki energii. Muffinki są mięciutkie, puszyste, z lekko chrupiącym wafelkiem w środku. Wafelek tylko lekko chrupie, bo poprzez pieczenie mocno mięknie, oddając swoją czekoladę którą jest oblany okalającemu go ciastu, przez co muffinka jest jeszcze lepsza!
Polecam!



Składniki (na 10 muffinek):
• 250 g mąki
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• 70 g cukru
• 250 ml mleka
• 30 ml oleju
• 1 jajko
• 5 ml ekstraktu waniliowego
• 70 g wafelków oblanych czekoladą
• kilka kawałków wafelka na wierzch
• ubita śmietana kremówka do ozdoby

Wafelki pokroić na mniejsze części (około 12 – 15 kawałków).
W naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
W drugiej misce zmiksować mleko, olej, jajko i ekstrakt waniliowy. Przelać je do mieszaniny mąki z proszkiem i cukrem – wymieszać. Lekko, do połączenia się składników. Dodać pokrojone wafelki, delikatnie wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wypełnić nie ciastem, wlewając je do wysokości około ¾ papilotki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Wyjąć, ostudzić.
Gdy muffinki ozdobić je kleksem ubitej kremówki oraz kawałkiem wafelka.

Smacznego!



Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA