Jogurtowy torcik truskawkowy



Chyba najwyższa pora by wykorzystać truskawki w inny sposób niż wyjadanie ich prosto z łubianki lub wypijać pod postacią koktajlu. Chociaż przyznam, że w tym roku te owoce nie budzą we mnie tak ogromnej radości i konieczności najedzenia się nimi na zapas, wręcz obok straganów wypełnionych po brzegi czerwoniutkimi truskawkami przechodzę dość obojętnie. Ale przynajmniej jeden deser z ich wykorzystaniem musi być.
Lekki, smaczny, z owocami w jak najmniej przetworzonej formie, absolutnie nie zasładzający. Idealny na upalne dni. Taki właśnie jest jogurtowy torcik, który Wam prezentuję. Przygotowuje się go bardzo szybko, choć deser musi stężeć w lodówce. Ale nie ma się czym martwić, szybko to trwa, wszak w torciku jest sporo żelatyny.
W smaku torcik jest idealny na lato – wcale nie przesłodzony, bardzo leciutki, orzeźwiający, truskawkowy. Taki, ot jogurtowy!
Przepis zaczerpnęłam z książki „Ciasta owocowe, wiosna – lato”, który leciutko tylko zmodyfikowałam zastępując biszkopty herbatnikami. Polecam!


Składniki:
• 2 jajka
• 100 g cukru
• 16 g żelatyny (4 łyżeczki)
• 600 ml jogurtu naturalnego
• 400 g truskawek
• 200 ml śmietany kremówki
• 200 g herbatników

Truskawki umyć, odsączyć i pokroić na połówki. Większe sztuki na cztery części.
Jajka z cukrem ubić na parze na jasną, gęstą i puszystą masę.
W szklance żelatynę zalać gorącą wodą (w ilości dwa razy większej niż żelatyny), wymieszać dokładnie i szklankę wstawić do gorącej wody, cały czas mieszając rozpuścić wszelkie kłaczki i grudki.
Rozpuszczoną żelatynę wlać do gorącej masy jajecznej i ubijać razem około 5 minut, aż mieszanka wystygnie. Następnie dodawać partiami jogurt, cały czas miksując.
W wysokim naczyniu ubić na sztywno kremówkę i delikatnie wymieszać ją z masą jogurtową. Włożyć truskawki i delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia o boku ok. 23 cm wyłożyć folią aluminiową. Dno i boki wyłożyć herbatnikami. Do środka delikatnie wlać masę z truskawkami, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na przynajmniej 1,5 godziny, aż masa stężeje.
Przed podaniem udekorować truskawkami, lub ubitą kremówką.

Smacznego!