Sernik na zimno z Delicjami

Tknęło mnie ostatnio na sernik. Nie wiem dlaczego, ale zachciało mi się sernika na zimno – znalazłam przepis, według którego przygotowanie ciasta jest lekkie, łatwe i przyjemne, a gotowe dzieło nie jest banalnym przełożeniem dwóch kakaowych blatów zmielonym twarogiem. No dobra, trochę jest, bo niby czym innym jest sernik? Ale ten ma jeszcze dodatkowo dwa składniki, które zmieniają jego charakter. I rzeczywiście, niby dwie banalne rzeczy a taka zmiana. Zaskakującym dla mnie był fakt – choć po przemyśleniu (nawet nie głębszym, tylko lekkim ruszeniu głową) jest to absolutnie normalne i logiczne – gotowy sernik ma smak twarogu (lub takiego serka, który użyliśmy do sernika), bez żadnej zmiany. Upieczone serniki mają jednak inny smak, niż surowa masa serowa, a ten sernik – dzięki braku pieczenia – ma smak sera praktycznie identyczny jak użyty twaróg. Lekko kwaskowaty, specyficzny. Zdecydowanie mnie pozytywnie zaskoczył.
A co w tym serniku jest takiego innego? Dżem i Delicje. Niby nic, a jednak coś. Dżem posmarowany na spodzie blatu ciasta a Delicje pomiędzy twarogiem – dają fajny efekt, trochę kwaskowaty, ale ostatecznie słodki, wszak ciastka są słodkie, jeszcze z czekoladą.
Wierzch ozdobiłam także połówkami delicji oraz oblałam pyszną czekoladową polewą.
Przepis pochodzi z gazetki: „Ciasta sprawdzone przepisy”.
Składniki:
Ciasto:
• 5 jajek
• 100 g cukru
• 130 g mąki
• 30 g kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
• 1 kg sera na serniki
• 150 g cukru pudru
• 200 g śmietany kremówki
• 6 czubatych łyżeczek żelatyny
Polewa:
• 120 g masła
• 30 g kakao
• 60 g cukru
• 30 ml mleka
Ponadto:
• Słoik dżemu wiśniowego
• 2 opakowania ciastek typu Delicje
• Pół szklanki mocnego naparu kawy
Przygotować ciasto: Białka oddzielić od żółtek. W dużej misce ubić białka na sztywną masę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie wlać żółtka – ponownie zmiksować. Wsypać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia – bardzo delikatnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy o średnicy około 24 - 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 35 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć, wystudzić. Zupełnie zimne przeciąć wzdłuż na pół – na dwa blaty.
Przygotować masę serową: Twaróg z miksować z cukrem. Kremówkę ubić na sztywna masę. Żelatynę zalać gorącą wodą (aby woda wystawała nad żelatynę około 0,5 cm). Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny, aby nie było grudek. Kilka łyżek zmiksowanego twarogu przełożyć do żelatyny – dokładnie wymieszać (zahartować) a następnie wlać żelatynę do sera. Dokładnie zmiksować. Przełożyć ubitą kremówkę – wymieszać.
Oba blaty ciasta nasączyć naparem kawy. Dolny blat włożyć do tortownicy, zapiąć obręcz. Na nim rozsmarować dokładnie dżem. Wyłożyć połowę masy serowej. Na niej dokładnie poukładać Delicje, a następnie przykryć drugą połową sera. Na wierzchu położyć drugi blat ciasta. Lekko przycisnąć, odstawić do lodówki.
Przygotować polewę: Masło rozpuścić na niewielkim ogniu. Dodać cukier, kakao i mleko – mieszając zagotować. Chwilkę pogotować, aż powlewa lekko zacznie gęstnieć. Wyłączyć gaz. Ostudzić. Gdy polewa zacznie tężeć, rozsmarować ją na powierzchni ciasta i udekorować połówkami pozostałych Delicji. Schłodzić przez przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Smacznego!

