Muffinki truskawkowe z bezą włoską



Wcale nie miałam zamiaru w tym roku używać truskawek do wypieków. Nawet nie bardzo miałam ochotę na delektowanie się nimi na surowo - jak to zwykle w moim zwyczaju było. Zwykle w drodze na działkę kupowaliśmy łubiankę truskawek i dawaj! Jedzenie aż do znudzenia. Ja preferuję truskawki saute - bez żadnych dodatków, ale wiem, że ze śmietaną, cukrem a w wersji obiadowej - wraz z makaronem są także pochłaniane bez opamiętania. Ale ponieważ sezon truskawkowy w tym roku jest taki opóźniony to i ja jakoś tak o tych truskawkach zapomniałam. Ale wczoraj, spontanicznie postanowiłam coś z nimi upiec. Miałam w domku resztki owoców, mąkę, masło, cukier - więc jak tylko wróciłam z biegania, doprowadziłam się do porządku - zakasałam rękawy i upiekłam.
Wymyśliłam najprostsze - muffinki, z kawałkami truskawek. Wierzch udekorowałam bezą włoską - bo miałam ochotę na coś ekstremalnie słodkiego, gdyż same muffinki nie mają zbyt dużo cukru.
Co wyszło? Smaczne, truskawkowe babeczki. Słodkie, mięciutkie, takie truskawkowe. Dla chcących w szybkim czasie mieć coś do popołudniowej kawki albo herbatki.

Składniki:
• 130 g mąki
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 100 g cukru
• 30 g masła
• 1 jajko
• 200 g jogurtu naturalnego
• ok. 15 truskawek
Beza włoska:
• 2 białka
• 20 ml wody
• 125 g cukru

Przygotować ciasto: truskawki pokroić na mniejsze kawałeczki. Masło rozpuścić i wystudzić. W dość dużym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki - mąkę, proszek i cukier, a w małej miseczce mokre - rozpuszczone masło, jajko i jogurt. Następnie mokre składniki przelać do suchych, zmiksować i na końcu dodać truskawki. Wymieszać.
Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. W każdą papilotkę wlać ciasto - do ¾ wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 25 minut. Wyjąć, wystudzić.
Po tym czasie przygotować bezę włoską: wodę z cukrem zagotować w rondelku. Białka ubić na sztywno. Gdy woda osiągnie temperaturę 120 stopni Celsjusza (po około 5 minutach gotowania - powinien powstać przeźroczysty syrop, który jak się włoży łyżkę do środka to po jej wyjęciu powinien tworzyć nitki łączące łyżkę z zawartością garnka). Gdy syrop cukrowy będzie gotowy, należy cieniutkim strumieniem wlewać go do ubitych białek - cały czas miksując. Potem nie przerywać miksowania - masa ma osiągnąć temperaturę pokojową.
Tak powstałą masą dekorować muffinki i ozdabiać kawałkami truskawek. Smacznego!