Ucierane z kokosową czapeczką



Jedno z ciast, co do którego miałam ogromne oczekiwania. Niestety zawiodłam się, bo wyobrażałam sobie je zupełnie inaczej. Oczywiście, mogłam przewidzieć, że wyjdzie tak jak wyjdzie, ale ja – żyjąc złudzeniami – zaryzykowałam. Jeżeli ktoś lubi ciasta suche, babkowe – jest to idealna propozycja dla niego. Natomiast osoby gustujące w wilgotnych ciastach – mocno się rozczarują.
Niestety ja należę do tej drugiej grupy. Upiekłam je dlatego, bo kokosowy wierzch mnie skusił, ale przecież mogłam przewidzieć, że sam wierzch nie zmieni tekstury i smaku istoty wypieku – czyli samego w sobie ciasta. Nawet nasączenie niewiele pomogło. Na szczęście ciasto nie wysycha zbyt szybko, a przechowywane w zamkniętym pojemniku bez problemu wytrzyma nawet kilka dni.
Co jeszcze o nim napisać? Ciasto jest słodkie, mleczno –kokosowe, idealne do herbatki. Całkiem ładnie się prezentuje, szybko się piecze, szybko przygotowuje – zdecydowanie dla osób, które mają niewiele czasu, a chcą uatrakcyjnić zwykłą babkę.

Składniki:
• 300 g mąki
• ¼ łyżeczki soli
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 50 g masła
• 130 g cukru
• 3 jajka
• 200 g jogurtu naturalnego
• aromat/ekstrat waniliowy
• sok z cytryny – do nasączenia
• puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
• ok 120 g wiórków kokosowych (lepiej mieć troszkę więcej na zapas)
• 100 g mlecznej/gorzkiej czekolady

Do miski przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wymieszać.
W drugiej misce utrzeć masło i cukier na jasną masę. Dodawać po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Wmiksować jogurt i aromat/ekstrakt. Na końcu dodać mąkę. Zmiksować.
Masę wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika i piec około 35 – 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
W między czasie przygotować wierzch: w miseczce wymieszać mleko i wiórki kokosowe do powstania bardzo gęstej masy (ewentualnie dosypać wiórki). Schłodzić w lodówce.
Sok z cytryny zmieszać z wodą (ilość wody zależna od stopnia kwasowości jaką lubicie). Zimne ciasto ponakłuwać patyczkiem i nasączyć sokiem ciasto.
Czekoladę stopić, wystudzić.
Następnie masę kokosową rozsmarować po wierzchu ciasta, na nią wylać czekoladę. Poczekać, aż czekolada zastygnie i kroić na porcje.
Smacznego!