Karmelowe serniczki



Już jakiś czas nie piekłam sernika. Chyba będzie ze dwa tygodnie! Ależ niedopatrzenie z mojej strony!
I jak tylko zdałam sobie z tego sprawę – nabrałam tak przeogromnej ochoty na sernik, że nie wiedziałam jaką pozycję w pracy przybrać, czym się zająć i co zrobić, żeby o nim przestać myśleć. Nawet praca mi nie przeszkadzała w myśleniu, odczuwaniu smaku i konsystencji sernika. Ja po prostu musiałam go zjeść. Najlepiej byłoby od razu wybiec z pracy i jak najszybciej znaleźć się w domu miksując składniki. Ale niestety – czas na pieczenie znalazłam dopiero wieczorem, co stało się pysznym ukoronowaniem dnia.
Smak sernik miałam w głowie już dawno – wiedziałam, że tym razem ma być on słodko – słodki. Karmelowy! Pyszny! Rozpływający się w ustach, kremowy. Taki na jaki miałam ochotę. Idealny. W formie małych serniczków, w papilotkach do muffinek. Na jeden raz. Pomysł ściągnęłam stąd, a karmel wyszedł wręcz wspaniały – dodanie kwaśnej śmietany jest rewelacyjny! A posolenie karmelu daje absolutnie rewelacyjny słodko – słony smak.



Składniki (na 9 serniczków) – z moimi zmianami:
• 50 g ciasteczek
• 15 g masła
• szypta soli

• 300 g serka homogenizowanego
• 10 g proszku budyniowego
• 100 g cukru
• 1/4 łyżeczki soli
• 1 jajko
• karmel (przepis poniżej)

Karmel (wychodzi go więcej niż w przepisie, ale można go przechowywać w lodówce kilka dni)
• 200 g cukru
• 50 ml wody
• 150 g śmietany kremówki
• 100 g kwaśnej śmietany
• ½ łyżeczki soli

Ponadto:
• 50 g śmietany kremówki

Przygotować karmel – musi przestygnąć zanim połączy się go z serem, dlatego lepiej zrobić go na początku.
Do garnuszka o grubym dnie wlać wodę i wsypać cukier. Nie mieszając zagotować i gotować, aż masa stanie się karmelowa, a bąbelki, które tworzą się podczas karmelizowania cukru znacznie się zmniejszą (powinno to trwać około 6 minut). Następnie zdjąć garnek z ognia i dodać sól i kremówkę (będzie strzelało i pieniło się, ale tak ma być). Wymieszać – jeżeli cukier stwardnieje – należy postawić miksturę na gaz i mieszając doprowadzić do rozpuszczenia cukru. Znowu zdjąć garnek z ognia i dodać kwaśną śmietanę. Wymieszać, pozostawić do ostygnięcia.

Masło stopić.
W niewielkiej miseczce pokruszyć herbatniki, dodać sól i roztopione masło – wymieszać do konsystencji mokrego piasku.
Wyłożyć papilotkami 9 foremek na muffinki. Do każdej wkładać po około 1 łyżce mikstury dociskając do dna. Odstawić.

W średniej wielości misce zmiksować ser z proszkiem budyniowym i cukrem. Dodać sól i jajko i zmiksować. Wmiksować 5 pełnych łyżek karmelu. Tak przygotowaną masę wylewać (po ok. 3 łyżki) do przygotowanych wcześniej foremek na muffinki. Na wierzch masy serowej w każdej muffince wylać po 2 łyżeczki karmelu i wykałaczką wymieszać go po wierzchu z masą serową.
Tak przygotowane serniczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piec 20 – 25 minut. Wyjąć, wystudzić. Schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę. Serniczki urosną, a potem, podczas stygnięcia bardzo mocno się zapadną – tak ma być.

50 g śmietany kremówki ubić na sztywno. Każdy serniczek dekorować kleksem kremówki a na wierzch wylać jeszcze po łyżeczce karmelu.

Smacznego!




Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA