Krajanka czekoladowa z masą mleczno-czekoladową



We wszystkich chyba komputerach i w moim niestety też jest taka opcja „dodaj do ulubionych”. Wrzucam tam głównie przepisy, które wydają mi się ciekawe, które mogą być smaczne, lub całe adresy blogów kulinarnych, które zapowiadają się wybitnie ciekawie :-)
Zebrała się już pokaźna lista, którą co jakiś czas staram się przejrzeć, uporządkować, usunąć przepisy wypróbowane, podobne do siebie albo blogi, które jednak nie okazały się na tyle ciekawe by kwalifikowały jako „ulubione”.
Taki właśnie porządek robiłam ostatnio. Nie zawsze nazwy blogów kojarzą mi się od razu z zawartością, więc niestety – tak, tak – niestety, weszłam na tę stronę i wpadłam. A tak dobrze mi szło. Już tyle czasu udawało mi się utrzymać odwyk od mleka skondensowanego. Aż do tego feralnego dnia, kiedy postanowiłam posprzątać w zakładkach. Od razu wiedziałam, że jak tylko otworzyła mi się strona z samymi przepisami z mlekiem skondensowanym będzie po mnie. I było. Miałam tylko przejrzeć, ale gdzie tam – dwa przepisy poszły od razu, na już, natychmiast w tej sekundzie. Czyli – tegoż wieczoru złamałam moje luźne, niepisane postanowienie, żeby do Wielkanocy nie konsumować mleka skondensowanego w żadnej postaci. Trudno. To było silniejsze ode mnie. Ale przynajmniej mogę powiedzieć, że mocno i skutecznie powstrzymałam się od wyjedzenia tego mleka prosto z puszki – wzięłam tylko jednego, małego łyczka. Potem tylko odrobinkę po połączeniu z czekoladą, ale to i tak ogromny sukces jak na mnie. Na miarę medalu olimpijskiego :-)
A o cieście co mogę napisać? Bomba, rewelacja, cudo, wspaniałe, przepyszne i nie wiem co jeszcze. Takie jest dobre. Słodkie, czekoladowe, chrupiące z wierzchu ale z półpłynną masą w środku (po jakimś czasie masa zastyga, ale nadal jest mięciutka). Jak każde ciasto z mlekiem skondensowanym – lekko ciągnące i mocno sycące. Jeden kawałek starcza. Nawet mnie. Dodatek orzechów solonych jest leciutko wyczuwalny – przyjemnie równoważy smaki. Polecam zdecydowanie! Przepis lekko zmodyfikowany.


Składniki:
• 230 g mąki
• 70 g cukru
• 30 g kakao
• 50 g masła
• 1 jajko
• 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533 g)
• 120 g czekolady deserowej
• ½ łyżeczki soli
• 50 g orzechów arachidowych solonych

Czekoladę posiekać, podzielić na pół. Orzechy także posiekać na mniejsze kawałki.

W dużej misce połączyć mąkę, cukier i kakao. Dodać pokrojone w kostkę masło i zmiksować, lub ugnieść ręcznie aż powstaną tzw. okruszki. Wbić jajko i zmiksować dokładnie – na kruszonkę. Odsypać 1,5 szklanki powstałej kruszonki do drugiej miski. Resztą masy wylepić dno formy o boku ok. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i podpiec 10 minut. Wyjąć, zostawić do przestudzenia – w trakcie przygotowywania masy.
Do garnuszka wlać mleko skondensowane, dodać połowę czekolady i sól. Podgrzewać i mieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem na gładką masę. Wylać wszystko na podpieczony spód.
Do odsypanej wcześniej 1,5 szklanki kruszonki dodać pozostałą czekoladę i orzechy. Wymieszać i wysypać na masę mleczną. Może wydawać się jej bardzo dużo, ale tak ma być. Warstwa wierzchu ma być gruba. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i piec 25 minut. Wyjąć, całkowicie wystudzić przed krojeniem.

Smacznego!






Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA