Podwójnie orzechowe ciasto Jamiego Olivera



Jamie Oliver nigdy mnie nie przekonywał. Rzeczywiście przygotowywał ciekawe dania, ale ta nonszalancja w obróbce składników – mieszanie rękami, wyciskanie miąższu z pomidorków koktajlowych rękami, wylewanie, rozlewanie i to próbowanie palcami absolutnie nie jest w moim stylu. Oryginalne, ciekawe podejście do gotowania, ale szału nie ma. Zdecydowanie wolę iście laboratoryjne warunki, w których nawet małemu okruszkowi nie da się ujść z życiem.... Nie żebym w domu miała taki sterylny ład, ale w telewizji wolę oglądać wymuskanie i szyk.
Chociaż przepisy Jamiego są inspirujące – proste, efektowne, takie domowe. I chyba taki miał zamiar tworząc wszystkie swoje programy.
Jednym z przepisów, który mnie absolutnie urzekł jest podwójnie orzechowe i jednocześnie czekoladowe ciasto. Co w nim innego? Zastępstwo orzechów za mąkę, niesamowita wilgotność wypieku, intensywność smaku, ale przede wszystkim – koncentracja na poszczególnych składnikach, a nie na cukrze i słodkości, która wszystko potrafi zabić. Tutaj cukru jest TYLKO 100 g, co mnie wprawiło w osłupienie – inni kucharze do takiej ilości pozostałych składników i gorzkiej czekolady daliby ze 4 razy więcej...a tu taka niespodzianka!
Co mogę powiedzieć o cieście? Pyszne. Absolutnie wilgotne, bardzo, bardzo orzechowo – czekoladowe. Mało słodkie. Długo świeże. Banalne w przygotowaniu. Idealne do kawy, herbaty, kubka mleka, napoju gazowanego lub wody. Na przyjęcie, do pracy, jako drugie śniadanie, podwieczorek, kolacja, przeprosiny, poczęstunek – po prostu do wszystkiego!
Zdecydowanie polecam!
PS. Przepis albo widziałam w telewizji, albo na stronie Jamiego – nie pamiętam skąd go mam.



Składniki:
• 150 g migdałów
• 150 g orzechów włoskich (dałam laskowe)
• 300 g gorzkiej czekolady
• 10 g kakao
• 200 g masła (dałam znacznie mniej – ok. 100 g)
• 100 g cukru
• 6 jajek
• szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek.
Orzechy i migdały zmielić w blenderze. Nie musi być na mąkę, ale ważne, żeby były drobniutkie. Dodać czekoladę i kakao – ponownie zmielić.
W misce utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Po kolei wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Dodać zmielone orzechy z czekoladą. Zmiksować.
W oddzielnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie dodawać ją (w partiach) do masy maślano – orzechowej. Ciasto przelać do keksówki (o długości ok. 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 50 – 60 minut, do suchego patyczka. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić całkowicie przed krojeniem.

Smacznego!



Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA