Babka z bananami i masłem orzechowym



Podjęłam ryzyko ponownie. Zabrałam się za babkę – choć wiem, że takich ciast nie lubię, wiem, że są suche, mdłe, szybko czerstwieją i bardzo się kruszą. Ale co tam – jak to się mówi – albo wóz albo przewóz. Najwyżej zamrożę i będę się martwić później o jej losy. Albo przerobię. Albo oddam.
I chociaż sezon na letnie owoce jest w pełni, ja sięgnęłam po te zimowe, dostępne cały rok – banany. A żeby jeszcze tego było mało – dodałam do nich masło orzechowe. A co tam. Niech będzie bardziej ciężko i zimowo. I łudziłam się, żeby nie było suche i mocno bananowe.
Udało się! Ciasto wyszło przepyszne, bananowo – orzechowe. Tak samo bananowe jak i orzechowe. Bardzo wilgotne, bardzo kakaowe, bardzo aromatyczne. Świeżutkie nawet po 3 dniach. Nie kruszy się – ale rozpływa w ustach. Nie jest bardzo słodkie, dzięki dużej ilości masła orzechowego, mocnej pasty kakaowej, ale lekko smakuje karmelowo – za sprawą brązowego cukru, który pomimo dominacji bananów – lekko przebija i pozostawia na języku swój posmak.
Ciasto jest idealne na każdą okazję, każdą porę, jako dodatek do każdego posiłku, napoju, nastroju, spotkania, towarzystwa. Świetnie sprawdzi się w podróży – można nim zaspokoić głód, nie tylko słodyczowy. Ciasto nie zapycha, nie zasładza. Jest bombowe.


Składniki:
Syrop czekoladowy:
• 40 g kakao
• 50 g cukru
• 50 ml wody
• szczypta soli

Ciasto:
• 260 g mąki
• ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
• ¾ łyżeczki soli
• 200 g masła orzechowego
• 40 g masła
• 100 g cukru brązowego
• 2 jajka
• 2 banany
• 100 g jogurtu naturalnego


Najpierw przygotować syrop: W małym garnuszku umieścić kakao, cukier, wodę i sól – zagotować ciągle mieszając. Gdy mieszanina zawrze, wyłączyć gaz i ostudzić.

Przygotować ciasto: W misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną i sól.
W małym naczyniu banany zmiksować na puree i wymieszać z jogurtem.
W dość dużej misce utrzeć masło orzechowe z masłem. Dodać cukier i ubijać aż masa nabierze puszystości. Wbić jajka – miksując po każdym dodaniu. Dodać mieszaninę bananową i zmiksować. Wsypać mąkę i ponownie zmiksować.
Gdy masa będzie wymieszana 1/3 przełożyć do oddzielnego naczynia. Dodać do niego syrop czekoladowy – zmiksować.
Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia włożyć połowę masy bananowej (bez kakao). Na nią połowę masy z kakao. Patyczkiem lub odwrotną stroną łyżki zrobić esy-floresy. Następnie ponownie wyłożyć drugą połowę masy bananowej a na wierzch drugą połowę masy kakaowej. Ponownie łyżką stworzyć esy-floresy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok.50 minut – do suchego patyczka.

Smacznego!



Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA