Ciastka S’more



Sezon owocowy trwa w najlepsze. I ja – zagorzała przeciwniczka owczego pędu, działania na pokaz, na zapas, bo tak trzeba – chyba się jemu poddałam. Objadam się arbuzami, malinami, miksuję koktajle. I nie mam dość. Zmiksowane owoce z jogurtem to mój hit bieżącego sezonu. Wiem, że to oklepane połączenie, wiem, że wszyscy już je znają i wiem, że jak ktoś mądry, to zamiast owocowego jogurtu ze sklepu robi taki miks w domu. Ja też wiedziałam, że tak powinno się tworzyć owocowe jogurty, ale nigdy nie miałam na to ochoty. Bo kwaśne, bo trzeba potem zmywać, bo mało trwałe. Bo się nie chce. A sięgnąć po gotowiec w sklepie łatwiej i szybciej. Ale tego lata, całkiem przez przypadek połączyłam zmiksowane owoce z jogurtem i przepadłam. No po prostu rewelacja.
Ale bądźmy szczerzy – jakkolwiek bardzo kochałoby się owoce, każdy miłośnik słodyczy musi czasem zjeść coś innego, zupełnie z innego bieguna. Coś ciężkiego, sycącego, bardzo słodkiego. Można by rzec – amerykańskiego, bo tak właśnie kojarzą mi się zapychające i ulepkowate twory z cukrem w roli głównej.
A te batoniki, które poniżej przedstawiam są typowo amerykańskim produktem. Słodkim, ciągnącym, ciężkim, ale dobrym! Szybkie w przygotowaniu, bezproblemowe, szybkie w pieczeniu. Ciastka wychodzą duże, najlepsze jeszcze lekko ciepłe, żeby nadzienie było w formie półpłynnej i ciągnącej. Szybka przerwa od owoców, zmiana smaku i powrót do celebrowania sezonu letniego, który tak krótko trwa!


Składniki:
• 60 g masła
• 30 g cukru
• 20 g brązowego cukru
• 1 duże jajko
• 200 g mąki
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• ½ łyżeczki soli
• 30 g czekolady gorzkiej/ deserowej – posiekanej
• 10 małych herbatników (typu Petit beurre)
• 10 kostek czekolady mlecznej
• 5 pianek marshmallow


Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać jajko i miksować do połączenia. Dodać mąkę, sodę i sól – zmiksować. Powinna powstać okruszkowa, ale bardzo plastyczna masa. Dodać posiekaną gorzką czekoladę. Wymieszać.
Przygotować resztę składników: herbatniki wyjąć z opakowania, czekoladę podzielić na kostki, a pianki przekroić na pół.
Nabrać pełną łyżkę masy, spłaszczyć na kształt dysku (tak, aby spokojnie można było położyć herbatnik i ciasto jeszcze „wystawało poza niego) i położyć na blacie, desce lub papierze do pieczenia. Na ciasto położyć jeden mały herbatnik. Na niego 2 kostki czekolady i pół pianki. Ponownie nabrać łyżkę ciasta, spłaszczyć i przykryć konstrukcję, dokładnie zlepiając brzegi ciastka – spód z górą. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórzyć z pozostałym ciastem i resztą składników.
Ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piec około 15 minut, aż ciastka urosną i lekko zbrązowieją po bokach, a środek pozostanie nadal miękki. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przestudzić i jeść.

Smacznego!



Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA