Irlandzki chleb na sodzie



W dni, kiedy nie mam żadnych obowiązków mogłabym siedzieć w kuchni i piec. Mam czas na niespieszne zagniatanie ciasta, na cierpliwe czekanie aż ono urośnie by potem znowu je wyrobić, ponownie odłożyć do wyrośnięcia, uformować, nadziać, podpiec, ostudzić, doprawić, upiec do końca, ostudzić, wypełnić nadzieniem, pokryć lukrem, pokroić spróbować – czyli zrobić wszystko dokładnie tak jak powinno być, w takim czasie jaki jest podany w przepisie. Bo mam wolne – wolne od pracy, od zakupów, od obowiązków.
A ja co? Piekę chleb irlandzki – na sodzie, więc bez wyrastania, bez zagniatania, bez zaczynu. Pieczony 30 minut. Szybciej niż większość ciast. Totalna łatwizna, ale liczy się efekt, który, pomimo moich obaw – bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.
Chlebek jest naprawdę smaczny, z chrupiącą skórką – jakby lekko orzechowy? Niestety, za sprawą sody wydaje mi się słony, a dla osoby, która tej przyprawy w ogóle nie używa – każda szczypta jest mocno wyczuwalna. Ale pomimo tego szczegółu, biorąc pod uwagę czas przygotowania – wypiek ma same plusy, jest idealny do kanapek, do podjadania samemu, do zbierania sosu z talerza.
Niestety nie miałam mąki pełnoziarnistej, która powinna być użyta – dałam jedynie zwykłą pszenną, ale i tak chlebek wyszedł udany. Przepis wzięłam stąd.


Składniki (robiłam z połowy składników i tak też tutaj podaję):
• 130 g mąki pszennej razowej (nie miałam więc zastąpiłam zwykłą pszenną)
• 130 g mąki pszennej
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• ½ łyżeczki brązowego cukru
• ½ łyżeczki soli
• 250 ml maślanki

Piekarnik nagrzać do 230 stopni Celsjusza. Blachę (lub formę) do pieczenia chleba zostawić w środku, tak aby nagrzała się razem z piekarnikiem.
W dużym naczyniu wymieszać mąkę, sodę, cukier i sól. Dodać maślankę – zmiksować. Ciasto będzie lepkie i gęste, ale lejące. Gdy piekarnik osiągnie już wymaganą temperaturę wyjąć blachę (lub formę) i wyłożyć na nią uformowany dowolnie chleb. Piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piec ok. 25 minut. Wyjąć gotowy chleb (powinien mieć przypieczoną skórkę), ostudzić i pokroić.

Smacznego!





Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA