Chrupiąca słodko – słona krajanka



Chruupiące, długo świeże, słodkie ale jednocześnie słonawe, zwarte, choć nie suche oraz konkretne – oto charakterystyka wypieku idealnego. Rzadko kiedy udaje mi się połączyć te wszystkie cechy w jednym cieście i niezmiernie cieszę się, jak mogę je określić używając chociaż połowę z powyższych określeń. Ale czasami zdarzają się perełki. Perełki, które błyszczą jeszcze bardziej, gdy są szybkie i proste w wykonaniu. Czasem są one ogromnym zaskoczeniem, gdy przygotowując składniki, mieszając je i piekąc oczekuję dobrego, albo nawet bardzo dobrego ciasta, a po spróbowaniu rozpływam się z zachwytu.
Zapraszam na takie właśnie ciasto – słodkie, słone, chrupiące, długo świeże i bardzo, ale to bardzo konkretne w jednym! Słodkie – dzięki spodniej warstwie typu blondie, słodko – słone dzięki czekoladowemu wierzchowi z masłem czekoladowym wzbogacone o chrupkość płatków kukurydzianych. Czego chcieć więcej? Szybkiego przygotowania? Proszę bardzo. Spód przygotowuje się ekspresowo, szybko piecze i studzi tylko w czasie przygotowywania wierzchu. A wierzch? Niezwykle szybki – połączyć, rozpuścić i wymieszać. I wyłożyć na spód. I już. Choć konieczne jest schłodzenie masy – nawet godzinkę, lecz im dłużej – tym lepiej. Wierzch ma po prostu zastygnąć i przykleić się do spodu. Koniec. Naprawdę. To już cały przepis. Pozostaje tylko delektować się smakiem, chrupać płatki, które w ogóle nie miękną, a są chrupiące przez cały czas oraz zachwycać się pysznym słodko – słonym duetem. Inspiracja oczywiście z moimi zmianami.


Składniki:
Ciasto:
• 50 g masła
• 130 g cukru
• 2 jajka
• 250 g mąki
• 200 g jogurtu naturalnego
Chrupiący wierzch:
• 120 g czekolady deserowej
• 300 g masła orzechowego
• 20 g masła
• 50 g śniadaniowych płatków kukurydzianych

Przygotować ciasto: Masło zmiksować z cukrem. Dodać jajka, ponownie zmiksować. Wsypać mąkę, wlać jogurt i zmiksować, aż powstanie gładka masa. Przelać ją do formy do pieczenia (u mnie owalna 17 cm x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Ważne, aby ciasta nie przepiec, powinno być sprężyste na środku i lekko brązowe z wierzchu. Wyjąć, odstawić na czas przygotowywania wierzchniej części.
Przygotować chrupiący wierzch: W żaroodpornej misce umieścić czekoladę, masło orzechowe i zwykłe masło. Miskę postawić na garnku z wrzącą wodą (woda nie powinna dotykać do spodu miski) i podgrzewać, mieszając od czasu do czasu aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita, płynna masa. Zdjąć miskę z garnka i przestudzić przez około 3 minuty. Wsypać płatki kukurydziane i delikatnie wymieszać, aby się nie połamały. Masę wyłożyć na lekko przestygnięty spód, wygładzić i zostawić do wystygnięcia. Następnie ciasto schłodzić w lodówce, aż wierzch zastygnie.
Smacznego!



Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA