Sernik chałwowy



Nie lubię chałwy. Nie wiem jak można ją jeść samą, krojąc na kawałki jak ciasto. Tłusta, mdła, dla mnie zupełnie niejadalna. Dlatego upiekłam z nią sernik :-) A tak na poważnie – zastanawiając się nad sernikiem, którego jeszcze nie próbowałam, który miałby inny smak i ciekawą strukturę, rozmyślając nad składnikami, które sprawiłyby, że ze zwykłego sera z jajkami i cukrem powstanie mistrzowskie ciasto – wpadłam na przepis z chałwą. W pierwszej chwili od razu odrzuciłam tę propozycję, ale ilość pozytywnych opinii na wszelkich blogach prezentujących ten wypiek zmusił mnie do zastanowienia się nad nim. Czytając, że sernik nie jest bardzo słodki, że smak chałwy jest wyczuwalny, ale nie dominujący, że w połączeniu z serem tworzy niebanalny duet – zdecydowałam się. I nie żałuję.
Sernik rzeczywiście nie jest bardzo słodki. Przy pierwszym spróbowaniu, wręcz wydawał mi się za mało słodki, ale dopiero gdy wgryzłam się w kawałek ciasta z kawałkiem chałwy – poczułam w pełni jego smak. I pomimo, iż w serniku jest naprawdę jej dużo, nie mogę napisać, że jest mdły, nijaki czy zapychający. Naprawdę dobry. Nawet polewa z chałwą w roli głównej nie zniechęciła mnie do zjedzenia duuużego kawałka.
Przepis inspirowany Moimi Wypiekami, ale zmieniłam to i owo :-)


Składniki:
Ciasto:
• 250 g mąki
• 50g masła
• 70 g cukru
• 2 jajka
• 25 g kakao
Masa serowa:
• 800 g sera na sernik
• 150 g cukru
• 3 jajka
• 30 g kwaśnej śmietany
• 30 g mąki ziemniaczanej
• 300 g chałwy
Polewa:
• 100 g chałwy
• 100 ml śmietany kremówki

Przygotować ciasto: Mąkę posiekać z masłem. Dodać cukier, jajka i kakao. Zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce pół godziny. Następnie wyjąć ciasto, rozwałkować n grubość około 0,5 cm i wyłożyć nim dno i boki formy o wymiarach 26 cm x 18 cm. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i podpiec 10 minut.
Po tym czasie wyjąć i w trakcie studzenia przygotować nadzienie serowe.
Masa serowa: Chałwę pokroić na niewielkie kawałki. W dużej misie utrzeć ser z cukrem. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Wmiksować śmietanę i mąkę. Dodać chałwę i delikatnie wymieszać. Masę przelać na przestudzony spód, formę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na godzinę. Pod formą z ciastem, na niższej półce umieścić naczynie z wrzącą wodą – sernik ma się piec z parą pochodzącą z wrzątku. Po upieczeniu, ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku.
Przygotować polewę: W niewielkim garnku podgrzać śmietanę kremówkę. Dodać chałwę i mieszać, aż powstanie jednolita masa. Wylać na wystudzony sernik, wyrównać i schłodzić w lodówce przynajmniej 2 godziny.

Smacznego!

Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA