Placek z kremem czekoladowym i kokosem



Po sernikach, muffinkach, mazurkach i babkach miałam ochotę na coś innego. Na coś w rodzaju tarty, ale nie z owocami. Na coś słodkiego, ciężkiego, nasyconego smakiem, którego mały kawałek zdecydowanie zasłodzi mnie na dłuższy czas. A ponieważ nie miałam pomysłu na taki wypiek – postanowiłam się wspomóc ekspertami. Przekopałam więc wszystkie swoje wydrukowane kiedyś przepisy, przejrzałam książki kucharskie, zerknęłam do internetu i po skompresowaniu kilu przepisów zrodziła mi się w głowie koncepcja. Efekt? Fajny, taki o jaki mi chodziło. Ciasto słodkie, mocno czekoladowe, z chrupiącym kokosem na wierzchu. Bo właśnie wiórkami kokosowymi posypałam wierzch ciasta. Dla smaku, tekstury i wyglądu. Eleganckie, trzymające formę, do podania gościom. Polecam!

Składniki:
Ciasto:
• 50 g masła
• 120 g cukru
• 230 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 jajka
Nadzienie:
• 120 g gorzkiej czekolady
• 20 g masła
• 350 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
• 150 g cukru
• 30 g mąki ziemniaczanej
• szczypta soli
• 2 jajka
• 50 g wiórków kokosowych

Przygotowac ciasto: Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać jajka, zmiksować a następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksować, aż powstanie ciasto o konsystencji okruszków, które za pomocą dłoni można połączyć w jedną masę. Ciastem wylepić dno i boki formy o boku około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić.
Przygotować nadzienie: W garnuszku na niewielkim gazie rozpuścić czekoladę z masłem. Przestudzić. Dodać mleko skondensowane, wymieszać.
W dość dużej misie wymieszać cukier, mąkę ziemniaczaną i sól. Dodać jajka, zmiksować i wmieszać rozpuszczoną czekoladę. Ponownie zmiksować i masę przelać na ciasto. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 35 – 40 minut, aż wiórki się zezłocą, a nadzienie lekko urośnie i się zetnie. Przed pokrojeniem schłodzić przez 2 godziny w lodówce i udekorować bitą śmietaną.

Smacznego!




Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA