Żytnie pełnoziarniste crumble z owocami



A miałam nie wykorzystywać owoców do wypieków, tylko jeść je na surowo... tak to z moimi postanowieniami jest. Jak się nastawię na coś, to zwykle nic z tego nie wychodzi, ale jak już sobie czegoś zakażę, to często łamię ten zakaz pod byle jakim pretekstem. Chociaż w przypadku wykorzystania owoców moje postanowienie było dość absurdalne i od razu skazane na porażkę. Ale takie rozczarowania mogę ponosić :-)
Dziś proponuję Wam owocowe crumble na absolutnie pełnoziarnistej mące. Te popularne owoce pod kruszonką nadają się dla każdego, nawet totalnego antytalencia kuchennego – wszak tu nie ma prawa nic się nie udać. I na dodatek całe przygotowanie wraz z pieczeniem zajmuje nie więcej niż reklamy w trakcie filmu. Zaletą tego przepisu, poza oczywistym faktem, że jest bardzo zdrowy, jest dowolność i niezwykle szerokie spektrum możliwości jakie możemy zastosować, by uczynić go deserem idealnym. Ja dysponowałam morelami, brzoskwiniami i borówkami amerykańskimi, ale znakomicie pasują tutaj porzeczki, wiśnie, truskawki, jabłka, gruszki i wszystkie inne owoce świata. A co do wierzchu – w moim przypadku była to mąka żytnia razowa (stąd ten kolor), ale można użyć zwykłej pszennej, pełnoziarnistej, orkiszowej a nawet płatków owsianych. Posłodzić można cukrem, miodem, słodzikiem – wszystkim.
Moja propozycja, ma zdecydowany letni smak, z przełamaną nutą orzechową – za sprawą mąki i kokosową, dzięki wiórkom. Dobra propozycja na śniadanie, świetna na deser, a podana z gałką lodów, lub bitą śmietaną i jedzona na ciepło zapewnia niezwykłe doznania smakowe, bez wyrzutów sumienia – wszak to same owoce, dobra mąka i trochę cukru :-)


Składniki (na małą porcję):
• 50 g masła
• 100 g mąki
• 70 g cukru
• 15 g wiórków kokosowych
• 2 morele
• 1 brzoskwinia
• 60 g borówek amerykańskich.


Morele i brzoskwinie obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Przełożyć do małego naczynia do zapiekania, wsypać borówki i wymieszać.
W misce wymieszać mąkę z cukrem i wiórkami kokosowymi. Dodać zimne, pokrojone w kostkę masło i rękami wyrabiać do powstania kruszonki (gdyby było trudno połączyć składniki można dodać więcej masła, lub je stopić). Kruszonkę równomiernie wysypać na owoce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
Po tym czasie wyjąć, przestudzić i podawać – można na ciepło, lub poczekać aż całkowicie wystygnie.

Smacznego!



Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA