Kakaowo-kawowa babka



Jak już zapewne wiecie wszelkiego rodzaju babki kojarzą mi się z suchym, kruszącym się i bezsmakowym przerośniętym słodkim bochenkiem, posypanym cukrem pudrem lub na wpół przezroczystym lukrem. Tego typu ciasta smakują mi jedynie na surowo 
Dlatego rzadko je piekę. Bo zdaję sobie sprawę, że zaraz po wystygnięciu, lub nawet jeszcze ciepłe ciasto jest pyszne, ale z każdą następną godziną bardzo traci na smaku i wszelkich pozytywnych walorach.
Ta babka jednak jest zupełnie inna. Nie jest sucha, wręcz jest bardzo wilgotna. Długo zachowuje świeżość, jest mięciutka, łatwo się kroi i ma smak. Smak dzięki dodatkom, które dodałam w dość dużej ilości – i chociaż są nimi tylko kakao i kawa, to absolutnie wystarczy, aby zmienić jej oblicze. Zamiast słodko – mdłego ulepku zyskałam słodko – kakaowo – specyficznie kawowe ciasto, którego gorzkość kakao i kawy bardzo smacznie współgra z waniliową częścią. Sama babka bardzo efektownie wygląda – po przekrojeniu trzy różne kolory zaciekawiają i intrygują.
I chociaż nie lubię babek – tę mogę Wam polecić!


Składniki:
• 300 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 60 g masła
• 130 g cukru
• 32 g cukru wanilinowego
• 200 g jogurtu naturalnego
• 2 jajka
• 20 g kawy rozpuszczalnej
• 25 g kakao
• cukier puder do oprószenia

Kawę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Wystudzić.
Do naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
W dużej misce utrzeć masło z cukrem na jasną masę. Wbijać po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodawać mąkę na zmianę z jogurtem. Wszystko dokładnie zmiksować. Masę podzielić na trzy części.
Do pierwszej wmiksować cukier wanilinowy.
Do drugiej wmiskować rozpuszczoną kawę.
Do trzeciej wsypać kakao i zmiksować.
Klasyczną keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć masę z kakao, rozsmarować równo. Na nią wyłożyć masę kawową, a na wierzch waniliową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec około 45 – 50 minut (do suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić i obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!



Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA