Babka z krakersami i kremem czekoladowym



Znowu kolejna babka. Znowu eksperyment, czy aby tym razem również nie będzie sucha ani twarda. Czy uda mi się upiec ją do takiego momentu, gdy pozostanie wilgotna, bez zakalca, mięciutka i pachnąca? Czy dodatek do środka w postaci krakersów i kremu czekoladowego będzie dobrym pomysłem? Przygotowując wszystko zastanawiałam się, co z tego mojego miksu wyjdzie. Obawiałam się, że krakersy rozmiękną, rozpadną się, a krem rozleje po całym cieście i w nie wsiąknie. Ale skoro założyłam sobie już wcześniej, że takie ciasto powstanie – zaparłam się i nie odpuściłam. Nie zmieniałam proporcji, tylko upiekłam według przepisu z poprzedniej babki, co mi bardzo odpowiadało – wszak wiedziałam czego mogę się spodziewać i bardzo chciałam taki efekt uzyskać. Czy się udało? Pewnie!
Przełożenie warstw ciasta krakersami i kremem czekoladowym również mnie pozytywnie zaskoczyło – krakersy nie rozmiękły, wręcz pozostały lekko charakterne. Nie twarde, ale czuć że są. A krem czekoladowy, który użyłam - przyjemnie ożywił i wzbogacił smak. Lekko je „dociążył”, sprawił, że stało się bardziej konkretne. Bo sama babka jest leciutka, miękka i puszysta. A słodki i ciężki pasek na jej środku stanowi bardzo miłą odmianę, przyjemny dodatek o innej strukturze i smaku.
Polecam!


Składniki:
• 300 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 60 g masła
• 130 g cukru
• 32 g cukru wanilinowego
• 200 g jogurtu naturalnego
• 2 jajka

Ponadto:
• krakersy (najlepsze są grube)
• około 200 g kremu czekoladowego do smarowania


Do naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
W dużej misce utrzeć masło z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną masę. Wbijać po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodawać mąkę na zmianę z jogurtem. Wszystko dokładnie zmiksować.
Połowę masy przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch ułożyć krakersy (jeżeli są cieniutkie można położyć dwie warstwy). Na nich rozsmarować krem czekoladowy – gdyby był zbyt twardy warto go podgrzać, lekko ciepły lepiej się rozsmarowuje. Krem przykryć krakersami. Przykryć drugą połową ciasta. Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 45 minut. Przed pokrojeniem ciasto wystudzić.
Smacznego!

Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA