Tarta miodowa



Do ciast z miodem podchodzę z ostrożnością. Oczywiście lubię ten składnik, ale wychodzę z założenia, że jeżeli nie jestem w stanie zjeść czegoś więcej niż 2 łyżeczki na raz, to dodawanie go do potraw może być ryzykowne. Tak właśnie jest z miodem. Ma fajny smak, ale jego specyficzna ostrość troszkę hamuje moje zapędy w stosowaniu go jako zamiennika cukru.
Dlatego też tarta z miodem w roli głównej nie wzbudziła na początku mojego zachwytu. Obawiałam się, że smak będzie maksymalnie zdominowany przez miód, wręcz ostry, taki powiedzmy – lepki. Ciasto kruche, które stanowi spód także uważałam, że będzie dodatkowym „zamulaczem”. Jednakże wcale nie, w gotowym wypieku miód jest wyczuwalny, nawet bardzo, ale jest złagodzony jajkami i śmietaną. Sól, którą dodaje się do masy, bardzo przyjemnie miesza się z miodem, tworząc specyficzny posmak, którego słodycz lekko podchodzi słonym posmakiem, kończąc na ponownie słodziutkim posmakiem miodu. Kruche ciasto – jak to tego typu spody, rzeczywiście nie dodaje wyjątkowego smaku, ale to dobrze. Można w pełni wczuć się w smak nadzienia. Miód z jajkami i śmietaną tworzy swoisty rodzaj budyniu, o lekkim miodowym posmaku. Warto spróbować nawet przez tych, którzy za miodem nie przepadają.

Składniki:
Ciasto kruche:
• 250 g mąki
• 60 g cukru
• 120 g masła
• 2 jajka
Nadzienie:
• 70 g masła
• 50 g cukru
• 2 łyżki mąki kukurydzanej
• ½ łyżeczki soli
• 200 g miodu
• 2 łyżeczki octu winnego
• 2 jajka
• 200 g śmietany.

Składniki na ciasto zagnieść razem. Można oczywiście najpierw posiekać mąkę z masłem, dodać cukier i jajka, ale można też zmieszać wszystko, aż do uzyskania gładkiej masy. Zwinąć w kulkę i schłodzić w ldówce.
Przygotować nadzienie:
W misie miksera utrzeć masło, cukier, mąkę kukurydzianą i sól. Dodać miód i ocet – zmiksować. Wbijać po jednym jajku, a na końcu dodać śmietanę – miksując po każdym dodanym składniku.
Schłodzony spód wyjąć z lodówki i wylepić formę do tart o średnicy 22 cm i nakłuć widelcem. Podpiec około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Na podpieczony spód wylać masę, wyrównać i piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż masa się zetnie, ale pozostanie „trzęsąca się”. Można ciasto przykryć na początku pieczenia (na 20 minut), aby się nie zrumieniło z wierzchu ale nie jest to konieczne.
Po upieczeniu ciasto schłodzić w lodówce. Można lekko oprószyć solą, by wydobyć słodki smak miodu.
Smacznego!



Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA