Kolorowy placek ucierany



To ciasto powinno zupełnie inaczej wyglądać. Przede wszystkim miało mieć wyraźne trzy kolory. Jasny, odrobinę ciemniejszy i zupełnie brązowy – kakaowy. Jak wyszło? Widać. I nawet wiem, gdzie popełniłam błąd. Mianowicie: na końcowy efekt wpływ wywarł malutki szczególik – sposób rozmieszczenia jasnych warstw na blaszce. Ja te warstwy po porostu wyłożyłam i dość dokładnie rozsmarowałam, ale nie robiłam tego z aptekarską dokładnością. I mam za swoje. Wolne przestrzenie pomiędzy blachą a masą stały się idealnym miejscem do spłynięcia części kakaowej – tak, spłynięcia, bo ona jest niezwykle płynna, więc każda wolna przestrzeń od razu zostaje przez nią zajęta. A powinna przez cały czas trzymać się na wierzchu, by po upieczeniu była zdecydowanie widoczna.
Ostatnio tak właśnie się ze mną dzieje – robię coś dokładnie, a wychodzi kiepsko. Nie wiem dlaczego, ale nawet moje wybory życiowe ostatnio także nie obfitują w sukcesy. Mylę się. A potem świecę oczami i sama się przed sobą tłumaczę. Ale w tym paśmie nieszczęść zdarzają się perełki, które jakoś podbudowują moją wewnętrzną siłę i dają wiarę, że jednak nie jestem aż taką ofiarą, która czego się nie dotknie – psuje.
Wracając do ciasta – smakuje jak delikatna babka. Bo nie ma co ukrywać, sposób przyrządzenia jej właśnie na to wskazuje – jest to rodzaj babki, ciasta ucieranego, ale niezwykle delikatnego. Jak puszek. Jest lekkie, smaczne, dość słodkie (choć gdyby ostatnia warstwa wyszła tak jak trzeba, wszystko by się wyrównało), mięciutkie, długo świeże i muszę przyznać, że nawet w mojej nieudolnej postaci – całkiem ładne. Dlatego mogę je polecić, ale postarajcie się dokładnie rozsmarować je po blaszce, by wyszło tak jak powinno, wtedy na pewno się nie zawiedziecie. Przepis wzięłam ze strony Arabeski na placek włoski (zmniejszyłam jedynie ilość składników), ale ponieważ u mnie wyszło to co wyszło, postanowiłam zmienić nazwę....


Składniki:
Ciasto I:
• 90 g masła
• 140 g cukru
• 5 żółtek
• 180 g mąki
• 100 g jogurtu naturalnego
• ½ czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
• aromat waniliowy

Ciasto II:
• 150 g cukru
• 5 białek
• 42 g mąki ziemniaczanej (ja dałam kukurydzianą)
• 50 g mąki pszennej
• 90 g masła

Ciasto III:
• 3 jajka
• 30 g cukru + opakowanie cukru wanilinowego
• 35 g mąki
• 10 g kakao
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto I: W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać żółtka i ponownie zmiksować. Dodać jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i aromat. Dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia o boku 17 cm x 23 cm i BARDZO DOKŁADNIE ROZSMAROWAĆ. Odstawić.

Ciasto II:
Masło roztopić.
Białka ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukry. Następnie wsypać obie mąki, wlać masło i wszystko dokładnie wymieszać. Masę wylać na pierwsze ciasto i ponownie BARDZO DOKŁADNIE ROZSMAROWAĆ. Odstawić.

Ciasto III:
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksować. Masa będzie bardzo rzadka. Wylać ją na drugie ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wystudzić. Można posypać cukrem pudrem lub wierzch polać polewą czekoladową. Smacznego!

Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA