Tarta z masą czekoladową i pomarańczowym curdem



Czekolada i pomarańcze to bardzo dobre połączenie. Wiedziałam o tym już wcześniej, ale nie pamiętałam aż do momentu, w którym nie spróbowałam tego połączenia w poniższym cieście. Chociaż ciastem tego tworu nazwać raczej nie można, wszak króluje tu głównie czekolada i pomarańczowy curd, na cienkiej warstwie kruchego spodu.
Zabierałam się do tego ciasta jak pies do jeża – bo tyle czekolady, bo jeszcze ten curd pomarańczowy, bo skomplikowane i bardzo kaloryczne. Odkładałam jak tylko mogłam, ale cały czas pamiętałam o nim i byłam niezwykle ciekawa takiego połączenia (tak, moja pamięć jest wybitnie dobra, ale krótka, bo znałam takie połączenie bardzo dobrze wcześniej). Aż w końcu nadszedł dzień, w którym nie było innej możliwości tylko przygotowanie tegoż ciasta – raczej tarty. Pracy z nią było mniej niż się spodziewałam, ale efekt zdecydowanie wart przełamania niechęci. Czekolady zmieszałam – mleczną z gorzką, żeby ten główny składnik nie był zbyt cierpki i okazało się to świetnym pomysłem. Dodatkowo zależało mi na wyraźnym smaku pomarańczy, więc górną warstwę posłodziłam tylko leciutko.
Czekolada fajnie zastygła w lodówce, wierzchnia warstwa curdu też stężała, ale nie tak mocno jak typowy budyń – przyjemnie rozpływa się w buzi, aczkolwiek na talerzyku trzyma fason i dobrze się kroi. Kwaskowato – słodka pomarańcza odświeża i przyjemnie niweluje uczucie „zapchania” po czekoladzie, aczkolwiek nawet maniakom czekolad jeden kawałek w zupełności wystarczy!


Składniki:
Ciasto kruche:
• 250 g mąki
• 50 g cukru
• 120 g masła
• 2 jajka
• 15 g kakao
Czekoladowy ganache:
• 250 g czekolady (po 125 gorzkiej i mlecznej)
• 200 g śmietany kremówki
• 10 g masła
Pomarańczowy curd:
• 5 żółtek
• 65 g cukru
• sok z 3 średnich pomarańczy
• 50 g masła
Ponadto:
• Kilka kostek czekolady do ozdoby

Przygotować ciasto: wszystkie składniki oprócz kakao zagnieść razem do uzyskania gładkiego ciasta, a następnie wgnieść kakao – dzięki temu powstanie ażurowy, dwu kolorowy spód. Uformować z ciasta kulę, zwinąć w folię i chłodzić w lodówce przynajmniej pół godziny. Następnie wyłożyć spód formy o wymiarach 17 x 23 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 15 minut. Wyjąć, wystudzić.
Przygotować ganache: do miseczki połamać czekoladę. W rondelku podgrzać śmietanę do punktu wrzenia a następnie zalać nią czekoladę. Wymieszać do powstania gładkiej, jednolitej i lśniącej masy. Dodać masło i ponownie wymieszać, aż masło się rozpuści. Przestudzić. Czekoladę wylać na zimny kruchy spód i schłodzić w lodówce do stężenia, około godziny.
Przygotować pomarańczowy curd: W żaroodpornej misce położonej na garnku z gotującą się wodą (tak aby dno miski nie dotykało wody, a podgrzewała je tylko para wodna) umieścić żółtka, cukier i sok z cytryny. Mieszając gotować aż do zgęstnienia (około 10 minut) a następnie delikatnie, małymi partiami wmieszać masło. Ostudzić. Zimny curd wylać na zastygniętą warstwę czekoladową i wszystko wstawić do lodówki na kilka godzin.
Kilka kostek czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zastygniętą tartę wyjąć z lodówki i za pomocą łyżki maczając w czekoladzie i pozwalając, by spływała ona na ciasto utworzyć podłużne wzory. Ponownie schłodzić, aż czekolada zastygnie i podawać. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!



Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA