Tarta z truskawkami i karmelizowanym rabarbarem



Ostatnim rzutem chyba załapałam się na truskawki. Przez prawie cały sezon byłam w stanie kompletnie obojętnie obok nich przejść, a teraz wypatruję tych czerwoniutkich owoców na każdym rogu, w każdym samochodzie przerobionym na mobilny stragan, czy w każdym sklepie.
Tak mi się ich zachciało. Szkoda, że dopiero wtedy, gdy zdobycie świeżutkich i
suchych prosto z pola owoców jest wyczynem iście ekwilibrystycznym. Ale ja tak mam. Niestety. Analogicznie sytuacja przedstawia się z rabarbarem. Chociaż muszę przyznać, że jest to owoc (warzywo?) bardziej trwałe i dłuższe w uprawie niż wspomniane wyżej truskawki. Nie musiałam długo szukać, a wręcz mogę stwierdzić, że wszędzie go pełno.
Jednak jak już znalazłam truskawki i rabarbar postanowiłam przerobić je na tartę. Myślałam o niej już dawno, znacznie przed rozpoczęciem sezonu, więc wiedziałam, że jest to konieczna pozycja w moim słodkim menu.
I już wiem, że nie ostatnia. Bo wyszło pyszne. Wszystko idealnie wyważone, idealnie słodkie, idealnie kwaśne, idealnie chrupkie, miękkie i kruche. Zdecydowanie ładnie prezentuje się na stole, zdecydowanie smakuje wielopoziomowo i zdecydowanie nie poprzestanę na tej kompozycji owocowej. Tarta nie jest bardzo kwaśna – za sprawą karmelizowanego rabarbaru, któremu cukier daje słodką otoczkę, łagodząc go troszkę. Krem budyniowy – jak krem, słodki, waniliowy, gęsty. A ciasto – kruche, prawie nie słodkie. Idealne. Kompozycja iście perfekcyjna. Polecam!


Składniki:
ciasto:
• 150 g mąki
• 100 g masła
• 2 jajka
• 50 g cukru
Krem budyniowy:
• 500 g mleka
• 50 g masła
• 100 g cukru
• 40 g mąki
• 3 żółtka
Ponadto:
• 200 g truskawek
• łodyga rabarbaru + 3 łyżki cukru
• borówki amerykańskie

Przygotować ciasto: wszystkie składniki zagnieść razem w gładkie, kruche ciasto. Gdyby nie chciało się kleić – dodać odrobinę wody lub jogurtu lub śmietany, a gdy zbyt luźne – dosypać mąki. Ciasto wyłożyć na dno wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy do tarty o średnicy 15 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 min. Wyjąć, wystudzić.
Przygotować krem: Połowę mleka zagotować z masłem. W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem i mąką. Pod koniec wlać drugą część mleka. Zmiksować na jednolitą masę. Gdy mleko z masłem się zagotuje, zdjąć z ognia i delikatnie przelać do masy żółtkowej, cały czas bardzo energicznie mieszając. Następnie masę ponownie przelać do garnka, w którym gotowało się mleko i nieustannie mieszając ugotować budyń. Gdy masa zgęstnieje i zaczną pojawiać się pęcherzyki – pogotować jeszcze około 2 minut. Wyłączyć gaz, przykryć wierzch folią spożywczą i pozostawić do wystygnięcia.
Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Cukier skarmelizować na patelni, a następnie wrzucić rabarbar i potrząsając patelnią obtoczyć rabarbar w karmelu. Pogotować około 3 – 4 minut aż rabarbar trochę zmięknie. Zdjąć z patelni, ostudzić. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki.
Na zimny spód tarty wyłożyć wystudzony budyń, a następnie ułożyć truskawki, rabarbar i borówki amerykańskie.
Smacznego!



Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA