Śmietanowiec



Do niektórych ciast zabieram się jak przysłowiowy pies do jeża. Czytając składniki, lub oglądając sposób przygotowania przez mistrzów na szklanym ekranie od razu wiem, czy mam wytężać wzrok i słuch, czy wręcz – przełączyć kanał na coś innego. Są także ciasta, lub desery, które z samej nazwy brzmią zachęcająco lub nie. I gdyby nie liczne prośby domownika zapewne do poniższego deseru bym się nigdy nie zabrała. Bo to smak dzieciństwa, bo pyszny, bo inny niż typowe ciasta, bo mnóstwo innych argumentów, które sprawiły, że nie miałam wyjścia i zostałam postawiona pod ścianą. Musiałam tego śmietanowa zrobić. Nie wiedziałam jak się za niego zabrać, nie wiedziałam co i jak, jak się go robi, jakie składniki, jak ma wyglądać ani nic. Ale podjęłam się! Lubię wyzwania! Przeszukałam Internet, przeczytałam mnóstwo przepisów, aż zdecydowałam się na ten. Zrobiłam, schłodziłam, spróbowałam i…..całkiem dobry. Bałam się bardzo, że będzie mdły, że ilość śmietany kremówki spowoduje, że zemdleję, ale jednak nie. Dodatek jogurtu sprawił, że deser ten nabrał charakteru, nie jest mdły ale odpowiednio słodki. Z leciuteńką nutą jogurtowego posmaku. A dodatkowo – pięknie się prezentuje.
Polecam!


Składniki:
• 3 galaretki (najlepiej różnokolorowe)
• 600 g gęstego jogurtu naturalnego
• 600 ml słodkiej śmietanki 30%
• ok. 60 g cukru
• 7 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
• 100 ml wody
• winogrona do dekoracji

Każdą galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy. Włożyć na parę godzin do lodówki, aby stężały. Następnie pokroić w kostkę. Wszystkie kolory wymieszać.
Jogurt przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Żelatynę namoczyć w 100 ml zimnej wody. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. Pozostawić, aż jogurt zacznie tężeć.
Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do tężejącego jogurtu. Na końcu wmieszać kostki galaretek. Masę wyłożyć do formy (u mnie 25 x 17 cm) wyłożonej folią spożywczą.
Na wierzch ułożyć winogrona pokrojone na połówki. Schłodzić w lodówce przynajmniej 3 godziny.
Smacznego!



Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA