Tarta kawowo – czekoladowa na mleku kokosowym



Rano byliśmy na grzybach. Lało i wiało, było zimno i mokro, ale pojechaliśmy. Nie sami – umówiliśmy się na miejscu ze znajomymi (Rodziną?;-)), którzy w kaloszach, sztormiakach i z wiadrami w dłoni próbowała przedostać się przez przemoknięty mech i równie mokre gałęzie niższych drzew. Szybkie spotkanie zborne, omówienie czasu, kierunku ruchu i do dzieła. Po godzinie miałam wszystko mokre. Kiedy się spotkaliśmy ponownie, porównać zbiory, rozmowa lekko zeszła na boczny tor i okazało się, że wieczorem mamy gości. Potrzebowałam więc ciasta. Natychmiast. Ciasta, które robi się szybko i będzie wszystkim smakować. Sernik odpadł od razu, bo według mojej subiektywnej oceny ten rodzaj ciasta najlepiej smakuje na zimno, po porządnym schłodzeniu, a ciasto ucierane nie wydało mi się odpowiednie na tę okazję. Poza tym miałam naprawdę mało czasu. Przeszukałam Internet i znalazłam ten przepis. Tarta kawowo – czekoladowa na mleku kokosowym wydała mi się jednocześnie pyszna, dekadencka i zupełnie inna. A przede wszystkim szybka. Kruchy spód, na wierzch rzeczony wcześniej budyń – bomba. Zrobiłam. Ależ było moje zdziwienie jak okazało się, że smaku kokosu w ogóle nie czuć, kawa zdominowała wszystko a czekolada dodana do nadzienia dodaje jeszcze specyficznej gorzkości. Nie o to mi chodziło! Ale wszystko było zrobione i trzeba było ratować wypiek. Dodałam więc garść wiórków kokosowych. Pomogło. Gorzki smak przełamała słodka warstwa ubitej kremówki. Jak ostatecznie wypiek się udał? Udał. Dla smakoszy niezbyt słodkich słodyczy, kremowych konsystencji i mocno kawowych przysmaków – idealna. Niestety jednak zawiodłam się na kompletnym zaniku smaku mleka kokosowego, którego bardzo, bardzo oczekiwałam.

Składniki (z moimi zmianami):
Ciasto:
• 130 g mąki
• 20 g cukru
• 1 jajko
• 60 g masła
• 100 g jogurtu naturalnego
Nadzienie:
• 400 g mleka kokosowego
• 10 g kawy (proszku)
• 30 g cukru
• szczypta soli
• 10 g mąki ziemniaczanej
• 100 g czekolady deserowej
• 30 g wiórków kokosowych
Wierzch:
• 200 g śmietany kremówki
• 40 g cukru pudru
• 30 g gorzkiej czekolady


Przygotować ciasto: Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Jeżeli będzie zbyt kleiste – dodać więcej mąki, gdy zbyt suche – troszkę dodać jogurtu. Ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny. Następnie rozwałkować i wylepić nim formę do tarty (wyłożonej papierem do pieczenia) o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec przez 20 minut. Wyjąć, wystudzić.
Przygotować nadzienie: Czekoladę połamać na kawałki. Z mleka kokosowego odlać 2 łyżki. Resztę wlać do rondelka, wraz z cukrem, kawą i solą. Pozostałe dwie łyżki wymieszać z mąką ziemniaczaną. Gdy mleko w garnku się zacznie gotować, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści i połączy z mlekiem w jednolitą masę. Następnie wlać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować około 1 minuty. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Zimny budyń przełożyć na upieczony i wystudzony spód. Schłodzić w lodówce.
Przygotować wierzch: Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Miksować jeszcze przez chwilę i tak ubitą masę wyłożyć na schłodzone nadzienie zostawiając centymetr od brzegu ciasta, by widać było warstwę pod nią. Czekoladę rozpuścić na parze. Strużkami udekorować warstwę kremówki. Ponownie schłodzić, przez co najmniej 2 godziny.



Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA