MUFFINKI Z MIGDAŁAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ



Coś szybkiego, smacznego, słodkiego i dającego się bezpiecznie przewozić w nie zawsze komfortowych dla danego wypieku warunkach. Coś małego, ale treściwego, coś na szybki głód i spadek poziomu cukru we krwi. Coś idealnego do kawy. Coś, co można wziąć w rękę i zjeść. Coś, co nie brudzi ubrań przy gryzieniu. Coś niezwykle smacznego w prostocie połączenia. Co to jest? Oczywiście muffinki. Ale nie byle jakie – z migdałami i białą czekoladą. Słodkie, ale nie przesadnie, za to bardzo wyraźnie migdałowe. I to jest w nich chyba najlepsze – ten bardzo konkretny, migdałowy smak. Przebija się przez niego nuta czekolady, ale absolutnie nic nie zagłusza, nie przytłacza i nie zasładza. Podkreśla. Tak – podkreśla migdały, podkreśla słodkość i jedzone zaraz po wyjęciu z piekarnika – rozpływa się w ustach! Zdecydowanie polecam!

Składniki:
• 120 g migdałów
• 100 g białej czekolady
• 100 g mąki
• 70 g cukru
• 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki soli
• 1 jajko
• 50 ml oleju
• 200 g jogurtu naturalnego

Ponadto:
• 50 g mlecznej czekolady
• 12 migdałów do ozdoby

Migdały drobno posiekać, czekoladę pokroić na kawałeczki.
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce.
Do oddzielnego naczynia wbić jajko, dodać olej i jogurt. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę.
Płynne składniki dodać do mieszaniny mącznej – szybko zmiksować. Wsypać migdały i białą czekoladę i łyżką wymieszać, aby wszystkie składniki równomiernie się rozłożyły w cieście.
Formę na muffinki wyłożyć 12 papilotkami. Każdą z nich napełniać do ¾ wysokości ciastem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec przez 25 minut. Wyjąć, wystudzić.
Mleczną czekoladę rozpuścić na parze. Nabierając na łyżeczkę odrobinę, tworzyć ozdobne esy-floresy na wierzchu każdej muffinki, a następnie położyć migdała.

Smacznego!

Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA