Chleb razowy



Ja nadal nie przepadam za pieczywem. Ewentualnie, takie prawie gorące prosto z pieca jestem w stanie zjeść, ale tylko jeżeli nie muszę łączyć go z masłem, serem, szynką, sałatą i innymi dodatkami, które tworzą niezwykle popularne na świecie danie – kanapkę. Ale nie znam nikogo innego, kto byłby tak radykalny w tym niejedzeniu, a wręcz przeciwnie – kanapki w istocie są obowiązkowym elementem w moim domu, będąc drugim, ale i nierzadko pierwszym śniadaniem dającym energię na długie godziny pracy. Nie moje godziny oczywiście. Mojego domownika.
I tak krojąc chleb zakupiony w jednym z popularnych sklepów, przyszło mi do głowy, że i ja przecież potrafię chleb upiec. Po co codziennie kupować, skoro można samemu go zrobić? Wiadomo co ma w składzie, można kontrolować dodatki, a jaką ma się satysfakcję, jak wyjmuje się z piekarnika pachnący i chrupiący bochenek! A później przygotowując kanapki mieć świadomość, że podaje się swój własny chleb! Bezcenne. Przepis wzięty stąd – lekko zmodyfikowałam go, zmieniając mąkę dodając płatki owsiane i pestki słonecznika, resztę pozostawiłam bez zmian.


Składniki:
• 180 g mąki pszennej
• 450 g mąki żytniej razowej
• 2 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka cukru
• 1 opakowanie suchych drożdży
• 25 g miękkiego masła
• 450 ml ciepłej wody
• 60 g płatków owsianych
• 40 g pestek słonecznika

Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, potem żytnią, sól, cukier, drożdże, płatki owsiane, pestki słonecznika - wymieszać. Następnie dodać masło i wodę i wyrobić miękkie, gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, umieścić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Podzielić na dwie części. Dwie keksówki wysmarować masłem, wysypać otrębami. Wyłożyć do nich ciasto, przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30 minut). Następnie wierzch posmarować roztowpionym masłem i posypać płatkami owsianymi lub słonecznikiem, leciuteńko przyklejając je do ciasta.
Bochenki piec przez 15 minut w temperaturze 230ºC, potem zmniejszyć do 190ºC i piec kolejne 15 - 20 minut. Studzić na kratce.



Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA