Biszkoptowy tort z budyniem



Ciasto na specjalną okazję. Można je nazwać tortem, można nazwać przekładanym biszkoptem lub po prostu ciastem z kremem. Jednakże nazwa nie ma większego znaczenia w obliczu czegoś tak niebanalnego. Bo muszę przyznać, że ciasto wyszło absolutnie perfekcyjne. W smaku, wyglądzie, konsystencji i w reakcji konsumujących.
Co w nim jest tak wyjątkowego? Idealny, żółciutki biszkopt. Mięciutki, wilgotny, słodki i elastyczny. A krem? Czekoladowy krem do smarowania pieczywa zmiksowany z budyniem, jest lżejszy niż maślany, dzięki czemu całe ciasto jest leciutkie i pomimo swojego pokaźnego rozmiaru można swobodnie zjeść nie jeden, ale dwa porządne kawały i nie mieć dość!
Przepis zaczerpnęłam z gazetki „Ciasta”

Składniki:
7 jajek
170 g cukru
200 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
100 g dżemu malinowego

Krem:
opakowanie budyniu waniliowego
500 ml mleka
50 g masła
300 g kremu czekoladowego typu Nutella

Opakowanie biszkoptów i rurek z kremem

Żółtka oddzielić od białek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Wmiksować po jednym żółtku. Wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką.
Przygotować tortownicę i blachę do pieczenia. Obie formy wyłożyć papierem do pieczenia. 1/3 masy ciasta wylać do tortownicy, a resztę rozsmarować na blasze. Wszystko wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez ok 20 minut (ciasta powinny urosnąć i zbrązowieć). Wyjąć, wystudzić.
Przygotować krem: budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Przestudzić. Zmiksować z miękkim masłem i kremem czekoladowym.
Okrągły placek ciasta (stanowiący spód) posmarować dżemem.
Ciasto upieczone na blasze posmarować połową kremu. Pokroić je na paski o szerokości około 2 – 2,5 cm. Pierwszy pasek zwinąć (jak roladę) i położyć pionowo na środku ciasta z dżemem. Następnym paskiem obłożyć (otulić) ten pierwszy, przyklejając go warstwą kremu. Kolejnym paskiem obłożyć ten drugi. Układać paski aby cały spód z dżemem został zakryty. Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu i udekorować biszkoptami i rurkami z kremem. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, by nabrało odpowiedniej konsystencji i przeszło smakami.
Smacznego!



Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA