Kakaowe brownie z czekoladową truflą



A gdyby tak w Święta zmodernizować tradycję i obok makowców, makówek, strucli, serników i kutii postawić na stół ciasto podwójnie czekoladowe?
Dlaczego by nie przełamywać stereotypów i stawiać na oryginalność? Oczywiście, nie piszę tutaj o rezygnacji z karpia, barszczu, pierogów (chociaż u nas na wigilijnym stole już od wieeelu lat nie goszczą), czy tradycyjnych, smakujących tak dobrze jedynie w ten świąteczny czas potraw. Ale może warto choć raz zaryzykować i wprowadzić coś, z pozoru banalnego, nadającego się na każdy inny dzień roku, co jednocześnie pozwoliłoby na chwilkę dać odpocząć kubkom smakowym od maku, drożdży, sera i pierniczków?
Moja propozycja brzmi: brownie z musem z mleka skondensowanego i Nutelli. Czyż to nie brzmi kusząco? Święta mają to do siebie, że można sobie pozwolić na ustępstwa od diet, liczenia kalorii, zastanawiania się nad konsekwencjami każdego kawałka ciasta. Dlatego zdecydowanie ta propozycja jest na ten moment idealna. Czekoladowa, ba! podwójnie czekoladowa, słodka, sycąca i inna. Inna konsystencja, struktura. Bardzo ładnie się prezentuje na stole, bardzo dobrze kroi a i przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Spokojnie można dzień wcześniej wszystko przygotować, nie odrywając się za nadto od tradycyjnych obowiązków, które na każdym z nas w tym okresie ciążą.
A jak smakuje torcik? Zacnie. Ciasto czekoladowe, w typie brownie jest wilgotne, ciężkie i zakalcowate, a wierzchni mus - mocno słodki, mocno czekoladowy z wyczuwalnym mlekiem skondensowanym. Zastyga bardzo szybko, więc dla zabieganych nawet na ostatnią chwilę w Wigilię też jest dobrym rozwiązaniem, a dumnie pyszniący się na stole wśród tradycyjnych potraw wywoła zdziwienie, zaciekawienie i nieodpartą chęć skonsumowania wśród wszystkich domowników i gości biesiadujących przy stole.
Przepis wzięłam stąd i zdecydowanie polecam wszystkim!


Składniki:
Cisato:
• 100 g masła
• 100 g cukru
• 2 jajka
• 100 g mąki
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 50 g kakao
Mus czekoladowy:
• 400 g mleka skondensowanego słodzonego
• 200 g Nutelli
• 130 g gorzkiej czekolady (pokrojonej na mniejsze kawałki)
• 20 g masła

Przygotować ciasto: Masło stopić i zmiksować z cukrem. Dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie dodać do masy jajecznej i zmiksować do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 20 minut (po wbiciu patyczka powinny na nim zostać kawałki ciasta). Wyjąć, wystudzić.
Przygotować mus: Na garnku z lekko gotującą się wodą postawić miskę (która nie pęknie pod wypływem temperatury) i przełożyć do niej wszystkie składniki. Delikatnie mieszać, aż wszystko się połączy w jeden, gęsty czekoladowy mus. Przestudzić - masa powinna zgęstnieć.
Zimny, gęsty mus wylać na wystudzony spód ciasta i wstawić do lodówki na kilka godzin, aż masa zastygnie.
Smacznego!


Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA