Mleczna kanapka



Niestety muszę się przyznać, że niektóre rzeczy robię z potrzeby chwili lub pod namową innych, chociaż wiem, że na dłuższą metę wcale nie będę ze swoich działań zadowolona. Ale jak ta głupia ulegam namowom, prośbom i jakimś innym – sobie tylko znanym przesłankom i angażuję się w coś, co jest dla mnie kompletnym nieporozumieniem. Wiem, że nazywa się to brak asertywności, ale walczę z tym i staram się poprawiać. Lecz, o ile sprawa dotyczy absolutnych błahostek – spokojnie jestem w stanie przełknąć swoje bezmyślne działanie pod wpływem emocji i obiecać poprawę następnym razem, o tyle grubszych spraw nie umiem tak łatwo sobie wybaczyć. Potrafię dniami i nocami się obwiniać, zamartwiać, układać scenariusze i liczne plany działania jak wszystko doprowadzić do jakiegokolwiek w miarę szczęśliwego końca. Czasem się udaje, czasem kompletnie nie. Ale nie tu o tym.
Zajmijmy się ciastem, które upiekłam tylko dlatego, bo naczytałam się „ochów i achów” na jego temat. A ponieważ sama jestem fanką mleka w proszku to wiedziałam, że zachwyty nad wypiekiem nie mogą być bezpodstawne. Z przyjemnością więc zabrałam się za pieczenie. A ponieważ przepisów w Internecie jest całe mnóstwo i 99% z nich jest dokładnie takich samych, nie wahałam się.
Upiekłam, w dużej blaszce, bo wiedziałam, że jak coś ma mleko w proszku w składzie to szybko zniknie. Biszkopt upiekł się cudownie. Nasączyłam go naparem kawowym, żeby nie był zbyt suchy, co tylko wpłynęło na jego korzyść. Natomiast jak przystąpiłam do masy mlecznej – mocno się zawiodłam i od razu zmodyfikowałam to i owo. Zbyt dużo masła – wiedziałam zanim zaczęłam cokolwiek robić, więc z automatu zmniejszyłam aż o 2/3. Potem dosypywałam mleko w proszku. Według przepisu 2 szklanki – według mnie przynajmniej 2 razy więcej. I tyle dodałam. I mogłoby być więcej, bo smak tłuszczowo – słodki, z ledwo wyczuwalnym posmakiem mleka w proszku.
A szkoda, bo nastawiałam się na super ciasto.
A wyszło mocno przeciętne.
Przepis na biszkopt podaję bez źródła, bo każdy znaleziony w Internecie do tego ciasta wygląda tak samo. Krem natomiast pozmieniałam dla swoich własnych potrzeb.


Składniki:
Ciasto:
• 6 jajek
• 120 g cukru
• 70 g mąki pszennej
• 80 g mąki ziemniaczanej
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• 30 g kakao (można dać więcej)
• 20 g oleju
• pół szklanki mocnego naparu kawy
Masa:
• 100 ml mleka
• 300 – 350 g mleka w proszku
• 150 g cukru
• 120 g masła
Polewa:
• 130 g masła
• 40 g kakao
• 70 g cukru
• 50 ml mleka

Przygotować ciasto: Białka oddzielić od żółtek.
Mąki przesiać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Wlewać po jednym żółtku miksując dokładnie po każdym dodaniu. Wlać olej. Zmiksować. Dodać mąki, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie zmieszać. Masę przelać do formy o boku około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, przekroić wzdłuż na pół i oba blaty nasączyć kawą.
Przygotować masę: Mleko zagotować z cukrem. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.
Gotową masę rozsmarować na jednym blacie ciasta, przykryć drugim i lekko docisnąć. Schować do lodówki na czas przygotowywania polewy.
Przygotować polewę: Masło rozpuścić na niewielkim ogniu. Dodać cukier, kakao i mleko – mieszając zagotować. Chwilkę pogotować, aż powlewa lekko zacznie gęstnieć. Wyłączyć gaz. Ostudzić.
Ostudzoną polewę rozsmarować na cieście i schłodzić w lodówce aż masa mleczna i polewa zastygną.
Smacznego!



Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA