Kruche ciasto z budyniem i kiwi



Jak pewno większość z Was nie lubię wyrzucać jedzenia. Nawet gdy mam na coś ogromną ochotę, ale widzę, że porcja jest zbyt duża bym jej podołała bez konieczności wyrzucania – nie biorę. Niestety nadal czasami zdarza mi się działać pod wpływem impulsu i niestety kupować rzeczy, które właśnie w tej chwili są dla mnie absolutnie niezbędne, bez których nie umiem funkcjonować, ale już po powrocie do domu….leżą. Leżą i się psują. Dlatego też u mnie w domu nie ma owoców, zbyt dużej ilości warzyw, jogurtów, a jedynie serek wiejski (zawsze tylko jeden), mleko – niestety duże, litrowe, ale na szczęście ono się nie psuje po 48h w lodówce, a pieczywo obliczone jest tak, aby starczyło tylko na kanapki do pracy na dany dzień. Jak ktoś chce zjeść coś z chlebem na kolacje – ma problem. Bo go nie ma. To wszystko dlatego, bo czerstwego chleba nikt nie lubi, a niestety dzisiejsze wypieki bardzo szybko się starzeją i taki chleb leży, leży aż stwardnieje na kość i wyląduje w śmieciach. Walczę jeszcze z sokami, które niestety potrafią być otwarte w ilościach co najmniej kilku na raz i niedopijane tylko odstawiane do lodówki.
Kupiłam kiedyś koszyk kiwi. Nie dlatego, bo tak bardzo lubię te owoce, ale dlatego bo lada chwila szykowała mi się mała uroczystość i niezbędne były mi te owoce do ciasta. Okazało się, że imprezę trzeba było odwołać, a wszystkie kupione produkty wykorzystać. Z większością dałam sobie radę, ale kiwi zostało. I leżało. Dojrzewało, miękło. Trzeba było coś z nimi wymyślić. Bo na zjedzenie ich normalnie, tradycyjnie nie było szans. I powstało - ciasto z budyniem i kiwi.
Wyszło bardzo dobre. Kruchy spód, kwaskowe kiwi, słodki budyń i kruszonka. Ciekawe różne smaki, różne tekstury, różne stopnie twardości składników. A i słodycz bardzo dobrze wyważona. Wszystko razem wygląda bardzo ładnie –tak wiosennie kolory komponują się idealnie, a smak będący połączeniem słodyczy z kwaskowatością owoców – bomba.

Składniki:
Ciasto:
• 250 g mąki
• 100 g masła
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 70 g cukru
• 2 jajka
Krem:
• 2 budynie waniliowe
• 1 litr mleka
• 10 g mąki
Ponadto:
• 9 owoców kiwi - bardzo dojrzałe!
• Cukier puder

Składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść ciasto. Podzielić na 2/3 i 1/3, schodzić obie części w lodówce. Po około 30 minutach wyjąć większą część, wylepić dno i boki formy o wymiarach ok. 17 cm x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwac widelcem i podpiec w 180 stopniach przez około 10 minut. Wyjąć. Odstawić.
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, jednakże dodać jeszcze mąkę. Budyń ma być bardzo gęsty. Przestudzić.
Owoce kiwi obrać i pokroić na połówki. Wyciąć twarde części. Owoce ciasno ułożyć przecięciem do dołu na kruchym spodzie. Zalać je dokładnie budyniem, a na wierzchu ułożyć (można odrywać kawałki, lub zatrzeć na tarce) pozostałe ciasto z lodówki.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec około 35 minut (do zbrązowienia ciasta). Wyjąć, wystudzić i na noc koniecznie wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!



Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA