Czekoladowe ciasto z masłem orzechowym



Znowu wzięło mnie na ciasta ciężkie, treściwe, słodkie z domieszką odmiennego smaku i najlepiej z odrobiną czegoś czekoladowego.
Znowu miałam ochotę zapchać się kawałem ciasta i czuć w ustach jak wszystkie jego smaki powoli się przenikają, a poziom najedzenia i zasłodzenia powoli szybuje do góry, by za chwilkę osiągnąć idealny poziom do uzyskania pełni szczęścia.
Znowu chciałam połączyć słodycz ze słonością, kwaskowatością lub zupełnie przeciwstawnym smakiem. Uwielbiam takie połączenia, więc nie wyobrażałam sobie postąpić inaczej.
I tak też zrobiłam. Kakaowe ciasto, a w środku porządna wkładka serowa z masłem orzechowym. Dla mnie bomba. Wszystko w nim mi odpowiada. Każdy centymetr ciasta jest pyszny. Każda część, każda strona i każdy sposób jedzenia jest odpowiedni. Wszystko.
Szybko się je przygotowuje, zawiera bardzo powszechne składniki, więc dla nikogo upieczenie tego ciasta nie powinno być problemem.
A słodko-słony smak wynagradza wszystko. I ta ciężkość i treściwość ciasta. Idealne. Smacznego!


Składniki:

Ciasto:
• 170 g mąki
• 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
• ½ łyżeczki soli
• 35 g kakao
• 150 ml wrzącej wody
• 40 g czekolady deserowej
• 200 g jogurtu naturalnego
• 120 g masła
• 130 g brązowego cukru
• 2 jajka
• odrobina ekstraktu waniliowego

Nadzienie:
• 300 g masła orzechowego
• 250 g sera na serniki
• 10 g masła
• 3 jajka
• 60 g cukru
• 20 g mąki

Ponadto:
• cukier puder

Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać ze sobą mąkę, sodę oczyszczoną i sól.
W drugiej misce umieścić kakao i wlać wrzątek. Wymieszać do powstania niezbyt gęstej pasty. Natychmiast dodać czekoladę, połamaną na mniejsze kawałki – wymieszać, aż wszystko się rozpuści i połączy. Dodać jogurt – wymieszać.
W dużej misie dokładnie zmiksować cukier masłem. Dodawać po jednym jajku, miksując za każdym razem. Dodać ekstrakt. Następnie na zmianę, zaczynając od suchych składników dodawać mieszankę mączną i kakaową i dokładnie miksować. Odstawić.
Przygotować nadzienie: W misce zmiksować masło orzechowe, ser i masło. Dodawać po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Dodać mąkę i cukier. Zmiksować. Masa będzie bardzo gęsta.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę masy kakaowej wylać na spód. Wyłożyć całe nadzienie serowo – orzechowe i przykryć drugą połową masy kakaowej. Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nastawionego do 175 stopni Celsjusza przez 50 – 55 minut, do praktycznie suchego patyczka (kilka okruszków na patyczku może być, ciasto dojdzie od swojego gorąca). Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Wierzch oprószyć cukrem pudrem.



Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA