Pawi ogon



To ciasto to dopiero coś. Bardzo pracochłonne, ale bardzo efektowne i bardzo złożone w smaku. Ale dobrze – bo okazja ku przygotowaniu go była wyjątkowa. I chociaż upieczenie wszystkiego, wystudzenie, poczekanie aż stężeje i na końcu złożenie zajęło mi pół wieczoru – było warto.
Ciasto jest pyszne. Słodkie, ale z kwaskowatymi elementami dżemu, chrupkimi orzechami i mięciutką galaretką. Pięknie się prezentuje na stole, schłodzone również bardzo fajnie kroi.
Polecam je osobom, które lubią spędzić trochę czasu w kuchni, które lubią wieloetapowe ciasta i dla których mieszanie, gniecenie, wykładanie i zwijanie to czyta przyjemność!
Przygotowując to ciasto inspirowałam się przepisami z Internetu, ale pozmieniałam to i owo, więc nie podaję konkretnego źródła.


Składniki:
Biszkopt:
• 4 jajka
• 120 g cukru
• 40 g mąki pszennej
• 40 g mąki ziemniaczanej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruche ciasto:
• 350 g mąki pszennej
• 120 g masła
• 120 g cukru
• 1 jajko
• 100 g kwaśnej śmietany
Krem budyniowy:
• 1 litr mleka
• 3 jajka
• 40 g maki pszennej
• 40 g mąki ziemniaczanej
• cukier wanilinowy
Ponadto:
• 2 galaretki zielone
• 1 galaretka czerwona
• Słoiczek dżemu kwaśnego – wiśniowego
• 100 g posiekanych orzechów włoskich

Przygotować biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodawać cukier. Następnie wmiksować po jednym żółtku. Wsypać mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy o boku 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec około 25 minut. Wyjąć, wystudzić, przekroić poziomo (wzdłuż) na dwa blaty.
Przygotować kruche ciasto: Zagnieść wszystkie składniki aż powstanie gładkie, kruche ciasto. Podzielić je na trzy części i każdą schłodzić. Następnie każdą z części rozwałkować na długość blaszki (szerokość może być mniejsza), w której pieczony był biszkopt. Posmarować dżemem i obsypać orzechami. Zwinąć w roladę (tak, by jej długość odpowiadała długości blaszki). Ponownie schłodzić około 20 minut w lodówce. Następnie każdą roladę ułożyć obok siebie na dowolnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec około 25 minut (ciasto powinno lekko zbrązowieć). Wyjąć, wystudzić.
Przygotować krem budyniowy: W misce wymieszać (można zmiksować) rózgą jajka, szklankę mleka i mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami. Gdy mleko zawrze – delikatnie wlać kilka łyżek gorącego płynu do mieszaniny jajecznej, aby ją troszkę ogrzać. Następnie przelać mieszaninę do mleka i cały czas mieszając gotować na niewielkim ogniu do powstania gęstego budyniu. Gdy się zagotuje, wyłączyć gaz, wystudzić.
Następnie przygotować galaretki – zgodnie z instrukcją na opakowaniu (można dać odrobinę – o dosłownie pół szklanki) mniej wody. Wystudzić, wstawić do lodówki i poczekać aż zaczną tężeć.
Składanie ciasta:
W blaszce, w której pieczony był biszkopt na spód ułożyć jeden blat biszkoptu. Na niego wylać połowę kremu budyniowego. Na krem ułożyć roladki z kruchego ciasta. Pomiędzy ciasto wlać zielone, tężejące galaretki. Na wierzch delikatnie wyłożyć czerwoną galaretkę, poczekać aż dokładnie stężeje. Następnie na galaretkę rozłożyć resztę kremu budyniowego i na wierzch drugi blat biszkoptu. Ciasto włożyć koniecznie do lodówki przynajmniej na 5 godzin. Po tym czasie posypać cukrem pudrem i kroić.
Smacznego!


Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA