Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką



Do ciasto drożdżowych zabieram się jak pies do jeża. Nie lubię bawić się z drożdżami – nigdy nie mam cierpliwości do wyrabiania ciasta, a jeszcze świadomość, że muszę robić to rękami – nieeee. Rezygnuję. Kilka razy już – mając ogromną ochotę na najzwyklejszą „drożdżówkę” dawałam za wygraną, oczami wyobraźni widząc swoje ręce całe lepkie od ciasta i mnie stojącą w kuchni i z niecierpliwością wyrabiając to nieszczęsne ciasto „aż będzie odchodzić od ręki”. Mnie nigdy nie odchodzi. próbowałam już kilka metod – na wyrabianie do skutku (raz się zaparłam i 40 minut to trwało), dosypywanie mąki, ucieranie mikserem z hakiem. Nic to nie dało. Ciasto cały czas było lepkie i ciągnące. Nie wiem jak inni uzyskują ten gładziutki i elastyczny efekt. Dlatego tak bardzo unikam drożdży.
Ale tym razem uległam. Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. A ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką to istotny „MUST HAVE” w sezonie. Wiedziałam, że musi być zrobione i wiedziałam, że jak się przemęczę i przejdę przez to żmudne wyrabianie ciasta – potem będzie już tylko lepiej, a efekt finalny mnie powali na łopatki. Tak też się stało.
Ciasto drożdżowe posłodziłam dość mocno (jak na mnie), dlatego bo rabarbar dałam zupełnie surowy, bez dodatków i osłodzić go mogło tylko ciasto i kruszonka. I wyszło. Pysznie. Idealnie. Cudowanie. Letnio :-)


Składniki:
Ciasto:
• 8 g suchych drożdży
• 50 ml ciepłe mleka
• 15 g mąki
• ¼ łyżeczki cukru

• 50 ml mleka
• 60 g cukru
• 25 g masła
• 1 jajko
• 250 – 300 g mąki
• szczypta soli

• 300 g rabarbaru

Kruszonka:
• 50 g masła
• 50 g cukru
• 90 g mąki

Masło stopić. Wystudzić.
Do niewielkiego garnuszka wlać ciepłe mleko. Wsypać drożdże, dodać mąkę i cukier. Wymieszać, przykryć i odstawić – do momentu aż drożdże zaczną pracować (podniosą się lekko i spienią).
Do dużej miski wlać drugie 50 ml mleka, dodać cukier, jajko, mąkę i sól. Wymieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i rozpuszczone masło. Wszystko wymieszać, a następnie wyrobić rękami gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do naczynia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (powinno podwoić objętość).
W między czasie obrać i pokroić w niewielkie kawałki rabarbar.
Przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki kruszonki przełożyć do miseczki i rozetrzeć w palcach, aż powstaną małe grudki – kruszonka. Miseczkę wstawić do lodówki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do formy do pieczenia (u mnie 17 cm x 25 cm). Na wierzch położyć rabarbar – należy go trochę wepchnąć w ciasto. A na rabarbar rozsypać kruszonkę. Znowu przykryć ściereczką i odczekać około 30 minut, aż ciasto lekko podrośnie.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 – 40 minut.
Ciasto przestudzić kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjąć i wystudzić na blacie.
Pierwszego dnia kruszonka jest chrupiąca, niestety z każdym następnym dniem traci swoją chrupkość.
Smacznego!




Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA