Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką



To niesamowite jak smak się zmienia. Kiedyś nie lubiłam ciast z żadnymi dodatkami poza czekoladą, a wrzucanie do ciasta rabarbaru uważałam za zbrodnię. Tak, tak – choćby nie wiem jak pyszny ktoś popełnił wypiek, gdy znalazł się w nim choć kawałeczek tego warzywa – od razu był u mnie skreślony i wolałam nic nie jeść, niż skubnąć choć odrobinkę.
Aż tu nagle, któregoś dnia – gdy zaczęłam zmieniać zdanie co do dodatków ciastowych i zamiast grymasić na owoce dodane do masy czy kremu, zaczęłam doceniać te połączenie – postanowiłam iść o krok dalej. Absolutnie przesłodkie ciasta przestały być dla mnie wyznacznikiem smaku, a dodatek czegoś kwaśnego lub słonego wręcz stał się obowiązkiem w słodkich wypiekach – dlatego więc, z pewną obawą zdecydowałam się na dodanie rabarbaru. Jakież było moje zdziwienie, gdy po spróbowaniu gotowego ciasta nie mogłam przestać go jeść! Pyszne słodkie ciasto z nutą kwaskowości rabarbaru! Oczywiście pisząc to przywołuję wspomnienia sprzed kilku lat, wszak na dzień dzisiejszy rabarbar w cieście stał się czymś tak absurdalnie normalnym jak dodatek jajek, cukru czy mąki. A ponieważ sezon na niego trwa – nie wyobrażam sobie nawet kilku wypieków bez tego kwaśnego warzywka.
Ciasto drożdżowe już robiłam – wyszło genialne, więc teraz postanowiłam upiec ciasto, które co prawda mam na blogu, ale – co nie będzie dla nikogo niespodzianką – zmieniając jeden ze składników. Wiśnie w pierwotnym przepisie zastąpiłam rabarbarem. I jak wyszło?
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniowa pianką, bo o nim mówię udało się wyśmienicie. Kruche ciasto naprawdę jest kruche – ale nie twarde, czego mogłam się obawiać podpiekając najpierw sam spód, a dopiero później wstawiając na główne pieczenie. Nie jest miękkie i mokre – czego również mogłam się obawiać rozsmarowując na spodzie pianę z białek. Nie jest zbite – co groziłoby, gdyby pianka opadła, a ni nie jest spalone – co może się zdarzyć chcąc mieć pewność, że ciasto się całe przepiecze. Nic z tych rzeczy. Ciasto jest grzeczne, nie grymasi, nie opada (może odrobineczkę, dosłownie pół centymetra) a pięknie wygląda i tak samo smakuje. Do tego ciasta konieczne jest użycie kwaśnych owoców – zarówno kruche ciasto jak i pianka są słodkie, więc żeby to zrównoważyć musi być coś naprawdę odmiennego w smaku. Rabarbar. Idealny. Naprawdę. Koniecznie do zrobienia! Polecam!
Przepis z tej strony – z moimi modyfikacjami


Składniki:
Ciasto kruche:
• 400 g mąki pszennej
• 250 g masła
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 30 g cukru pudru
• 5 żółtek

Budyniowa pianka:
• 5 białek
• 200 g cukru (lub cukru pudru)
• 1 cukier waniliowy
• 80 g budyniu waniliowego, lub śmietankowego bez cukru (2 opakowania)
• 100 ml oleju

Dodatkowo:
• 400 g rabarbaru
• cukier puder do oprószenia


Przygotować kruche ciasto: Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeżeli będzie zbyt sypkie można dodać odrobinę wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić - lub porządnie schłodzić.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Rabarbar obrać i pokroić na niewielkie kawałki.
Przygotować budyniową piankę: Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto rabarbar. Lekko wepchnąć go w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.



Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA