Ciastka francuskie z truskawkami



Kiedy kończą się pewne wydarzenia, kończy się dla mnie okres je charakteryzujący i od razu rozpoczyna nowy rozdział. Koniec roku szkolnego wybitnie kojarzy mi się z końcówką wiosny i początkiem lata. Ale lata przesyconego zapachem wody z jeziora, zapachem lasu sosnowego a nawet zapachem grzybów! Koniec lutego zawsze dla mnie jest ostatnim dniem zimy a pierwszy dzień marca – początkiem wiosny, bez znaczenia jaka zadymka będzie za oknem i jaki mróz wskaże termometr. Pierwszy listopada to początek najgorszego okresu – jesieni w najbardziej przerażającej i znienawidzonej odsłonie. Kwiecień to śpiew ptaków, zieleniące się drzewa i kwitnące krzewy, a koniec truskawek to…koniec oczekiwania na wakacje, lato i urlop. Nie, żebym była już po i miała wszystko za sobą, ale gdy kończą się te owoce wiem, że oto jest środek tego, na co się czeka cały rok, a jak wiadomo oczekiwanie jest bardziej ekscytujące niż samo wydarzenie.
Kończąc więc sezon opychania się truskawkami postanowiłam wykorzystać je jako kawałek nadzienia do ciasta francuskiego. Taka szybka przekąska, po którą się sięga nieświadomie i która się chrupie do wszystkiego i w każdej chwili.
Niestety – jak każdy wypiek z ciastem francuskim w roli głównej – najlepszy jest pierwszego dnia, zaraz po upieczeniu i wystygnięciu, gdy ciastka są jeszcze chrupiące, ale jak zmiękną – też są okej.
Przekąska jest szybka do zrobienia, można nadawać jej dowolny kształt, można się bawić nadzieniem, bawić owocami i wymyślać dosłownie wszystko. Ja połączyłam trzy składniki: truskawki, twaróg i cukier. Wyszło bombowe.


Składniki:
• Płat ciasta francuskiego
• 200 g sera białego, lub twarogu z kostki – musi być bardzo gęsty, sztywny
• 50 g cukru + duży cukier wanilinowy
• kilkanaście małych truskawek

Najpierw należy przygotować nadzienie: ser biały lub twaróg ugnieść widelcem z cukrem, aż wszystko się połączy. Truskawki umyć, odszypułkować i większe sztuki pokroić na połówki, mniejsze zostawić.
Ciasto francuskie wyjąć na blat, pokroić na ok 12 – 16 kwadratów. Na każdy z nich kłaść czubatą łyżeczkę nadzienia i truskawkę. Sklejać w dowolny kształt – koperta, kwadrat, kulka, można zostawić bez przykrycia. Jak kto chce. I piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopnie przez 20 minut. Przestudzić przed podaniem.
Smacznego!



Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA