Placek ze śliwkami na maślance



Nigdy bym nie przypuszczała, że na moim blogu pojawi się coś ze śliwkami. Nie lubię tych owoców ani w formie świeżej, ani suszonej, ani w cieście, ani z cukrem, ani z lodami, ani w powidłach, ani w żadnej konfiguracji w której one są nawet najmniejszym dodatkiem. Ale to ciasto musiałam zrobić – tak wiem, wiem – przecież nie muszę go jeść, ono i tak zniknie w ciągu dwóch dni, ale jakoś nie przepadam za pieczeniem ciast, których wiem, że nie zjem. Co ciekawe, ciasto jest tak uniwersalne, że nadają się do niego wszystkie owoce – kiedyś robiłam już z rabarbarem i truskawkami, ale teraz, gdy na dworzu wyraźnie czuć jesień – warto upiec taką wersję. A że sezon na śliwki…..
Muszę przyznać, że ciasto jest przepyszne. Pomijając akurat ten dodatek owocowy, wszystko w nim jest idealne. Przede wszystkim świeżość – nawet trzy, ba! cztery dni po upieczeniu jest mięciutkie, nie kruszy się i wybornie smakuje. Kruszonka – idealnie współgra z resztą, a lukier uzupełnia cały wypiek stawiając kropkę nad i. Idealne, na każdą okazję, szybkie w przygotowaniu, choć piecze się dość długo. Ale w tym czasie można spokojnie obejrzeć film, przeczytać gazetkę, pobuszować w Internecie.
Źródło na ciasto – portal Cin-Cin.


Składniki:
• 330 g mąki
• 3 łyżeczki z lekką górką proszku do pieczenia
• 160 g cukru
• 3 jajka
• 240 g maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
• 100 g oleju (pół szklanki)
• Aromat waniliowy lub cukier wanilinowy
Kruszonka:
• 50 g cukru
• 50 g masła
• 90 g mąki
Ponadto:
• 500 g śliwek
Lukier:
• 150 g cukru pudru
• Ok. 2 łyżeczki wody

Śliwki umyć, wydrążyć pestki i część pokroić na połówki, a część na ćwiartki. Ostawić.
Przygotować kruszonkę: w niewielkim miseczce umieścić cukier, masło i mąkę i zagnieść szybko między palcami, tworząc kruszonkę (konsystencja powinna być dość sypka, ale z łatwością powinno się całe ciasto skleić w kulkę). Odstawić do lodówki.
Przygotować ciasto: Do dużej miski wsypać cukier, jajka, maślankę, olej i aromat. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Zmiksować wszystko na gładką masę. Ciasto powinno być gęste. Ciasto wylać do formy do pieczenia o wymiarach ok. 20 cm x 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch powtykać owoce, bardzo gęsto, w każdą wolną przestrzeń, wciskając owoce w ciasto. Na wierzch ułożyć kruszonkę (ściskając ją troszkę, tworząc cos jakby kuleczki). Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 45 – 60 minut (do suchego patyczka). Wyjąć, całkowicie wystudzić.
Przygotować lukier: cukier puder wymieszać łyżeczką (utrzeć) z wodą, powinien być gęsty ale lejący. Wylać na ciasto, odczekać aż zastygnie – kroić.
Smacznego!



Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA