Jabłkowo-gruszkowe ciasto z serem

Zdecydowanie mogę powiedzieć, że sezon na typowo polskie owoce – czyli jabłka i gruszki trwa w najlepsze. Spacerując pomiędzy alejkami straganiarzy na bazarach, czy błądząc z wózkiem po supermarketach kosze aż uginają się od tych owoców. Nawet nie wiedziałam, że jest ich aż tyle odmian. I muszę przyznać, że w takim zestawieniu jabłka importowane, gdzie każde jest oddzielnie ułożone, błyszczące i idealnie równie – nie robią na mnie żadnego wrażenia. Widząc rumiane, wcale nie idealnie okrągłe, różnej wielkości rodzime owoce mam ochotę wziąć wszystkie i od razu schrupać. Ale rozsądek u mnie bierze górę i … ponieważ jednak nie przepadam za jabłkami jedzonymi na surowo – biorę tyle żeby starczyło do ciasta i ewentualnie jedno zostało na zachciankę.
A co do ciasta, to mogę powiedzieć, że przywołało w mojej kuchni jesienną aurę. Oczywiście jesienną, ale w tym najlepszym znaczeniu – nie pluchy, deszczu, wiatru i zimna, ale jesiennego słońca, złotych liści, owoców i długich spacerów. Jabłkowo – gruszkowe, dla chętnych z cynamonem, z ogrooomną ilością owoców (stąd to wrażenie zakalca), ciężkie, słodkie – idealne. Z domieszką słodkich krówek, które fajnie kontrastują z owocami i strukturą ciasta. A nadzienie serowe – stanowi słodką niespodziankę, która naprawdę fajnie smakuje. Długo świeże, nie zapychające, naprawdę pyszne. Szybko się je przygotowuje, szybko piecze. Jednym słowem ekstra.
Składniki:
Ciasto:
• 400 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• Szczypta soli
• 70 g masła
• 250 g jogurtu naturalnego (1 szklanka)
• 4 jajka
• 4 jabłka
• 3 gruszki
• 150 g krówek
Nadzienie serowe:
• 300 g serka śmietankowego (typu Philadelphia)
• 60 g cukru
• 1 jajko
• aromat waniliowy
Ponadto:
• cukier puder do oprószenia
Przygotować ciasto: Jabłka i gruszki umyć, pokroić w kostkę. Krówki także pokroić na mniejsze kawałki. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując.
Do oddzielnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Można dodać cynamon!
Na zmianę, zaczynając od mąki, potem jogurt – dodawać do masy maślano- jajecznej miksując dokładnie składniki. Następnie dodać owoce i krówki. Wymieszać łyżką.
Przygotować nadzienie serowe: Serek śmietankowy zmiksować z cukrem, jajkiem i aromatem.
Okrągłą formę z kominem wysmarować masłem i obsypać mąką. Połowę ciasta wyłożyć na spód, wyrównując powierzchnię. Masę serową wyłożyć na środek masy owocowej (tworząc pasek) tak, aby nie dotykał brzegów formy. Następnie reszta owocowego ciasta dokładnie pokryć warstwę serową.
Wyrównać i wstawić do nagrzanego do 170 stopni Cejslujsza piekarnika i piec około 60 – 70 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu i wystudzeniu obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!


Komentarze
Brak komentarzy