Sernik japoński



Wydawało mi się, że w kwestii ciast, ciastek i deserów jestem już na takim stopniu zaawansowania, że widziałam, czytałam przepisy lub próbowałam ogromną ilość dziwnych połączeń, a składniki poszczególnych wypieków już mnie nie zdziwią. Oczywiście, zdarzają się wyjątki, szczególnie gdy w grę wchodzą przepisy z zagranicznych blogów lub książek, ale i tam napatrzyłam się już na taką dawkę cukru połączoną z syropem glukozowym, że chyba przestałam być wrażliwa na takie odmienności.
I chociaż w większości przypadków sprzeciwiam się tradycji, lubię innowacje i zmiany, są pewne rzeczy, których nie ruszę, bo wiem, że takie muszą być i koniec. Ciasto jabłkowe ma być z jabłkami a nie z musem jabłkowym, nie wyobrażam sobie jedzenia chleba z wsadem karmelowym, aby uzyskać ciemny kolor (choć wiem, że taki jest w powszechnym obrocie), ciasto drożdżowe tylko zwykłe - nie czekoladowe, kawowe czy miętowe, a sernik to tylko ser, jajka, spód i dodatki. Ale głownie ser. W 90% ser. I podążając za moimi zasadami, trzymając się ściśle określonych przeze mnie wyznaczników upiekłam sernik, w którym jest aż….125 g sera. Całe pół kostki. Sernik w czystej postaci…. I dlatego go upiekłam. Bo miał być puszysty, biszkoptowy, lekki i inny. I taki rzeczywiście wyszedł.
Sernik prawie bez sera, który, przez to nie smakuje typowo sernikowo, ale biszkoptowo z posmakiem sera. Jest leciutki - to fakt. Ale strukturę ma inną, piankową, ciastową. Dla mnie - średnia czwórka.
Wy oceńcie sami, bo warto spróbować czegoś innego, nowego, nietypowego.
Przepis zaczerpnęłam z tej strony, zrobiłam z połowy ilości składników i taką ilość podaję poniżej:


Składniki:
• 70 g cukru
• 3 jajka
• 25 g masła
• 120 g kremowego serka
• 50 ml mleka
• 1 łyżka soku z cytryny
• 30 g mąki pszennej
• 10 g mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek. Białka przelać do większej miski.
W naczyniu umieszczonym nad kąpielą wodną umieścić masło, kremowy serek i mleko. Rozpuścić, wymieszać, do połączenia i uzyskania gładkiej masy. Zdjąć z kąpieli wodnej, wystudzić. Następnie dodać żółtka, przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wymieszać do połączenia.
Białka ubić mikserem na sztywną masę. Do ubitych dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Ubite białka połączyć z płynną masą serową, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, by białka nie opadły.
Formę owalną o wymiarach 17 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia: spód i boki, pozostawiając 'kołnierz' z papieru wystający 2 cm ponad formę. Jeżeli forma nie jest ceramiczna należy ją z zewnątrz owinąć folią aluminiową, bo ciasto jest pieczone w kąpieli wodnej.
Formę umieścić w większym naczyniu żaroodpornym. Do tak przygotowanej formy przelać masę serową, wyrównać. Do naczynia żaroodpornego nalać wrzątku, w taki sposób, by woda sięgała minimum do połowy wysokości formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 160ºC przez 45-50 minut (ja robiłam z mniejszej ilości składników i tyle czasu wystarczyło). Przestudzić (można w lekko uchylonym piekarniku). Wyjąć i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Udekorować dowolnie - u mnie sos czekoladowy.

Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA