Cynamonowe bułeczki



Od dłuższego czasu, czyli mniej więcej od 6 grudnia nastrajam się świątecznie słuchając „christmasowych” piosenek. Oczywiście w pracy włączone jest radio, w którym raz na kilka- kilkanaście piosenek można usłyszeć coś świątecznego, ale jak tylko z niej wychodzę - daję czadu. Wskakuję w strój do biegania, zakładam słuchawki na uszy, włączam internetową zakładkę radia „na święta” i dawaj! 2,5 godziny samych śnieżynek, prezentów pod choinką, szczęśliwych świąt, choinek, szczęścia i padającego śniegu. Cieszę się tym jak dziecko, bo pogoda przypomina raczej tę w połowie listopada niż na chwilę przed Gwiazdką. Lubię się też nastrajać świątecznie poprzez drobiazgi, które smakowo przypominają mi o świętach. Chociaż nie przesadzam - makowca nie robię, na karpia w galarecie też czekam do Świąt, ale jakieś malutkie smaczki przemycam. I tak jest teraz - upiekłam bułeczki drożdżowe z dużą ilością cynamonu, by choć troszkę poczuć ten świąteczny okres. Cynamon jest przyprawą, którą uwielbiam, więc bułeczki trafiają w sedno moich smaków. Niekoniecznie typowo na Święta, niekoniecznie by sobie ogrzać tę zimową porę roku - upieczcie ot tak. Dla siebie.
Ciasto idealnie odchodzi od ręki po krótkim wyrabianiu. Fajnie rośnie, jest długo świeże a nadzienie - bajka. Na ciasto inspirowałam się przepisem z Moich Wypieków i muszę przyznać, że będę z niego często korzystać.
Zdecydowanie polecam!

Składniki:
• 360 g mąki
• 60 g cukru
• ½ łyżeczki soli
• opakowanie drożdży suszonych
• 50 g masła
• 150 ml mleka
• 1 jajko

Nadzienie:
• 40 g masła
• 100 g cukru
• 2 - 3 czubate łyżeczki cynamonu

Masło stopić w rondelku, mleko lekko podgrzać.
Mąkę wymieszać z cukrem, suchymi drożdżami i solą. Dodać mleko i masło. Wyrobić kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Włożyć do miseczki (można ją wysmarować olejem) i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta grubość około niecałego 1 centymetra.
Przygotować nadzienie: Masło stopić. Wsypać do niego cukier oraz cynamon. Dokładnie wymieszać do powstania pasty.
Nadzienie cynamonowe rozprowadzić na rozwałkowanym cieście, po czym zwinąć je w roladę. Taką surową kroić na plastry (około 2 - 2,5 cm grubości) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Ciasto urośnie, dlatego musi być przestrzeń pomiędzy plastrami. Następnie blachę przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Powinno jeszcze trochę urosnąć. Po tym czasie wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec około 15 minut. Po tym czasie wyjąć, wystudzić i posmarować lukrem, lub dowolną polewą.
Smacznego!

Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA