Śnieżny puch



Czy nadal macie przesyt świątecznych makowców, strucli, bogato nadzianych ciast drożdżowych i serników? Czy na myśl o ciężkich, zapychających ciastach robi Wam się gorąco i zaraz oczami wyobraźni widzicie siebie z kubkiem gorącej herbatki na trawienie? A może daliście radę i okres świąteczno - noworoczny przebrnęliście spokojnie, bez przeciążania brzucha?
U mnie tak właśnie było - nie przejadłam się, ale przyjemnie zaspokoiłam ochotę na świąteczne potrawy na cały rok.
Nadszedł także czas na noworoczny, poświąteczny wypiek. Lekki, delikatny, bardzo smaczny, słodki ale nie za słodki. Bardzo puszysty - wszak w skład wchodzi bita śmietana, galaretki i twaróg, i wszystko razem miksowane jest na puch. Zamiast tradycyjnego spodu kruchego czy ciasteczkowego są herbatniki, które zdecydowanie przyspieszają cały proces przygotowania ciasta i według mojej opinii jeszcze bardziej tworzą go lekkim - cieniutka warstwa herbatników nie obciąży tak bardzo jak pokaźna warstwa kruchego ciasta.
Zdecydowanie Śnieżny puch jest śnieżnym puchem, tak lekkim, że można jeść kawałek za kawałkiem i nie wiadomo kiedy zniknie pół tortownicy! Przepis znalazłam tutaj i zmieniłam jedynie kolejność łączenia składników.


Składniki:
• 500 g twarogu lub sera na sernik
• 30 g cukru pudru
• 2 bite śmietany w proszku (typu Śnieżka)
• 250 ml mleka
• 2 galaretki cytrynowe (wtedy ciasto jest jasne, inny kolor lekko zabarwi ciasto)
• 500 ml wrzątku

• 50 g wiórków kokosowych
• 15 g masła
• 10 g cukru

• 100 g herbatników

Formę do pieczenia (u mnie prostokątna 20 cm x 26 cm) wyłożyć folią spożywczą i spód dokładnie pokryć herbatnikami.
Galaretki rozpuścić w 500 ml wody, wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie schłodzić w lodówce.
Bite śmietany zmiksować z mlekiem i cukrem.
Do dużej miski przełożyć twaróg. Lekko go zmiksować, by się troszkę rozluźnił, a następnie dodawać bitą śmietanę, cały czas miksując i wlać zimne galaretki - miksując tak długo aż wszystko się połączy. Masę wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki.
W niewielkim garnuszku stopić masło, dodać wiórki kokosowe i cukier. Wszystko podgrzewać, aż wiórki się zarumienią. Wyłączyć gaz i odstawić do przestygnięcia. Zimnymi wiórkami posypać wierzch ciasta i ponownie wstawić do lodówki na co najmniej 5 - 6 godzin (najlepiej na całą noc) aż masa dobrze stężeje.
Smacznego!


Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA