Biszkopt z budyniem i czekoladą



To dziwne, ale ostatnio zastanawiając się nad rodzajem ciasta, którego zadaniem miało być umilenie mi zimnych wieczorów, depresyjnych poranków i szarych popołudni kierowałam się szybkością i prostotą wykonania. Musiałam być w naprawdę kiepskiej formie, bo nie chciało mi się stać nad miskami i mieszać, łączyć, miksować i próbować. Chciałam szybko coś upiec i cieszyć się efektem finalnym. Nawet nie chciało mi się myśleć nad połączeniem smaków, które akurat w tamtym momencie by mi poprawiły humor - więc sięgnęłam po pomoc w postaci książek i broszurek, które z zapałem gromadzę i przeglądam za każdym razem z taką samą ekscytacją, choć dokładnie wiem co w nich jest.
I tak patrząc, czytając, myśląc i analizując ile czasu będę musiała spędzić z mikserem w ręku wybrałam przepis, który wydawał mi się dość szybki. Najpierw trzeba było ugotować budyń, a potem upiec biszkopt i przełożyć go wystudzoną masą.
Zabrałam się do roboty. Z budyniem poszło bardzo szybko, tak jak chciałam. Biszkopt także trafił do piekarnika w ekspresowym tempie, a ja miałam sporo czasu dla siebie - wszak aby złożyć ciasto wszystko musi być zimne. Miałam możliwość spokojnego poczytania, obejrzenia czegoś w telewizji, przejrzenia Internetu czy po prostu słodkiego lenistwa. Akurat ta ostatnia opcja nie wchodziła w grę, bo ja lenić się nienawidzę, ale znalazłam sobie jakieś twórcze zajęcie, więc wszystko w zasadzie minęło nie wiadomo kiedy.
Ciasto, które robiłam praktycznie według przepisu (znalezionego w cieniutkim zeszyciku "Ciasta") wzbogaciłam o kwaśny dżem porzeczkowy, bo mdły biszkopt, budyń i czekolada, wydawały mi się dość mdłym połączeniem. I to był strzał w dziesiątkę! Ciasto wyszło pyszne, niezbyt słodkie, z wyraźną nutą porzeczkową, z czekoladą. Puszyste od biszkoptu i mięciutkie od budyniu. Naprawdę fajne, choć muszę przyznać, że ciężkie w krojeniu - budyń i polewa długo zastyga i nie do końca tak, by można było spokojnie je pokroić i efektownie podać. Ale to nie przeszkadza - jeżeli nie mamy w planach serwować tego ciasta na popołudniowej herbatce dla gości, można śmiało działać - na pewno nie będziecie żałować. A więc - do garów!


Składniki:
Biszkopt:
• 5 jajek (białka i żółtka osobno)
• 130 g mąki
• 170 g cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
• 650 ml mleka
• 70 g mąki ziemniaczanej
• 20 g cukru
• 70 g białej czekolady
• 100 g masła
• 50 g cukru pudru
Polewa:
• 120 g mlecznej czekolady
• 30 ml mleka
• 20 g cukru
Ponadto:
• Pół słoiczka kwaśnego dżemu

Przygotować biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Dodawać po jednym żółtku a następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 35 minut. Wyjąć, wystudzić. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Przygotować masę czekoladową: w 100 ml mleka rozrobić mąkę z cukrem. Resztę mleka z czekoladą zagotować. Do gotującego mleka wlać mieszaninę mączną i cały czas mieszając ugotować budyń. Wystudzić - przykrywając powierzchnię folią spożywczą (by nie powstał kożuch). Następnie budyń zmiksować z masłem.
Przygotować polewę: wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku na małym ogniu aż do połączenia. Zestawić z ognia, odstawić do wystygnięcia i prawie całkowitego zastygnięcia.
Złożyć ciasto: na dolnym blacie biszkopty rozsmarować kilka łyżek dżemu. Następnie wyłożyć masę budyniową - rozsmarować. Wstawić na 10 minut do lodówki. Po tym czasie polać połową polewy. Ponownie wstawić do lodówki na 10 minut. Przykryć drugim blatem, którego wierzch posmarować resztą dżemu. Na dżem wyłożyć budyń a na budyń polewę czekoladową. Wstawić do lodówki na noc do stężenia wszystkich mas.
Smacznego!




Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA