Mini serniczki z wiśniami i czekoladą



Znowu zatęskniłam za pieczonym twarogiem z cukrem. Nie wiem co w nim jest takiego wyjątkowego, ale jak raz na jakiś czas nie zjem nawet kawałka sernika to autentycznie choruję. Nie fizycznie, nie z gorączką, katarem i dreszczami. Ale psychicznie. Czegoś mi brakuje, cos jest nie tak i jakaś taka jestem nieswoja. I dosłownie malutki gryzik wystarcza by wszystko wróciło do normy, by przywrócić mnie do życia, stanu używalności i całkiem normalnego funkcjonowania.
Ostatnio też tak było, więc obeznana z pierwszymi objawami głodu sernikowego, jak tylko się takowe pojawiły popędziłam po twaróg, jajka, cukier i zamknęłam się w kuchni. Nie na długo, bo serniczki robi się błyskawicznie, ale niestety aby uzyskały pełnię smaku muszą wystygnąć. I najlepiej się schłodzić.
A co to za serniczki? Inspirowane Sernikiem Czarny Las z Moich Wypieków - ja jednak postanowiłam zrobić je w mniejszej wersji, aby każdy kto ma ochotę na coś na ząb - mógł, przechodząc, nawet nie zatrzymując się przy talerzu wziąć jednego takiego serniczka i od razu zjeść. Bo jak nagle najdzie ochota to nie ma zmiłuj. W tej sekundzie trzeba i już. Nie ma czasu na wyjmowanie talerzyka, wyjmowanie ciasta, krojenie, odkładanie, szukanie widelczyka…
A jaki jest sernik? Wcale nie bardzo słodki. Wiśniowy, owszem, sernikowy - owszem. Czekoladowy? Może troszeczkę. Ale wszystko razem łączy się w fajną kompozycję, która zadowoli wszystkich fanów serników, owoców, czekolady i umiarkowanej słodyczy.

Polecam!

Składniki: (na ok 18 sztuk)
• 9 sztuk (18 połówek) markiz kakaowych
• 500 g sera na serniki (zmielonego)
• 150 g cukru
• 2 jajka
• 10 g mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
• ok. 100 g wiśni
• 30 g mlecznej czekolady
• kakao do oprószenia

Markizy rozdzielić na dwie części. Jedna będzie z kremem - można go zdjąć, można zostawić.
Wyłożyć każdą połówką dno papilotki, uprzednio włożonej do formy na muffinki.
Czekoladę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.
W dużej misie umieścić twaróg i cukier. Zmiksować. Dodawać po kolei jajka, króciutko miksując po każdym dodaniu. Dodać mąkę i śmietanę. Zmiksować.
Wykładać po dużej łyżce masy do każdej papilotki (tak aby zapełnić około połowę jej wysokości) a następnie włożyć i troszkę wcisnąć w masę wiśnie - po dwie, trzy do każdej papilotki. Posypać łyżeczką startej czekolady i uzupełnić masą serową do końca papilotki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza i piec około 25 minut. Aż ser się zetnie.
Wyjąć, wystudzić i przed podaniem posypać kakao. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!

Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA