Babka kawowa z orzechami i czekoladą



Zawsze czuję niepewność przed upieczeniem kawowego ciasta. I chociaż smak kawy uwielbiam - nie wyobrażam sobie dnia bez tego trunku, to jeżeli chodzi o dodawanie jej jako jednego z głównych składników do ciast i deserów, jestem niezwykle ostrożna. Jak wiadomo, kawa jest gorzka i zbyt intensywny jej smak może popsuć nawet najbardziej wykwintny wypiek. Jednakże większość przepisów z jakimi się spotkałam oprócz kawy mają także w składzie czekoladę, więc na szczęście zawsze można spróbować popracować nad proporcjami ciasta, - tutaj dodać mniej kawy, zrobić lżejszy napar, lub dorzucić więcej czekolady.
Przepis, który dzisiaj Wam prezentuję poza kawowym smakiem ciasta ma także - uwierzcie mi, że ma, choć kompletnie tego nie widać - wkładkę czekoladowo - orzechową. Prawdę mówiąc, ona głównie przekonała mnie do zabrania się za to ciasto bo kawowy smak ciasta ucieranego i orzechowo - czekoladowa, powiedzmy - pralina - musiały smakować niebiańsko. I wierzcie mi, że do ostatniej chwili wierzyłam, że moja wizualizacja gotowego wypieku znajdzie odzwierciedlenie w rzeczywistości. Wynik możecie zobaczyć na zdjęciach. Cóż, może i nie wygląda, ale jak smakuje! Wkładka czekoladowa jest wyczuwalna, orzechy przyjemnie chrupią, a kawowy smak nie jest zbyt intensywny. Ciasto ot takie kawowe, może nie na przyjęcia i pokazy, ale na umilenie popołudnia - starczy.


Składniki:
Ciasto kawowe:
• 260 g mąki
• 20 g kawy rozpuszczalnej w granulkach
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 niepełna łyżeczka soli
• ¾ szklanki naparu kawowego (mocnego)
• 100 g kwaśnej śmietany
• 100 g masła
• 120 g cukru
• 3 jajka
Wkładka czekoladowo-orzechowa:
• 180 g czekolady deserowej
• 20 g masła
• ok. 50 - 80 g orzechów
• ¼ szklanki naparu kawowego (mocnego)
• 10 g cukru
Kruszonka:
• 130 g mąki
• 100 g masła
• 50 g brązowego cukru
• 50 g cukru pudru
• 20 g kawy w granulkach
• ¼ łyżeczki soli

Najpierw należy przygotować kruszonkę: W misce umieścić mąkę, masło, oba cukry, kawę oraz sól i zagnieść składniki do powstania kruszonki. Odstawić do lodówki.
Przygotować wkładkę czekoladowo - kawową: Czekoladę z masłem roztopić na parze. Orzechy posiekać. Do rozpuszczonej czekolady dodać orzechy, kawę i cukier. Wymieszać. Masa powinna być gęsta, ale smarowna (powinna nie spływać z łyżki) - gdyby okazała się zbyt rzadka, należy zagęścić ją orzechami. Ostawić.
Przygotować ciasto: W niewielkim naczyniu wymieszać mąkę, kawę w granulkach, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
W drugim naczyniu wymieszać kwaśną śmietanę z naparem kawowym.
W kolejnej misce utrzeć masło z cukrem na jasną, puszysta masę. Po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Następnie wsypać (w trzech turach) suche składniki, na zmianę (w dwóch turach) z mokrymi. Zaczynając od mieszanki mącznej. Zmiksować dokładnie.
Formę do pieczenia (najlepsza na babkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na trzy części. Na spód formy wylać jedną część ciasta (1/3 ogólnej ilości), wyrównać powierzchnię. Rozsmarować ½ wkładki czekoladowo - orzechowej. Na nią wyłożyć kolejną (kolejną 1/3) część ciasta, wyrównać i rozsmarować pozostałą część wkładki. Na wierzch wylać ostatnią część ciasta. Wyrównać i wysypać równomiernie kruszonkę, troszkę wbijając ją w powierzchnię ciasta.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut (do prawie suchego patyczka).
Wyjąc, wystudzić.
Smacznego!

Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA