Orzechowo - czekoladowy mus na spodzie brownie



Nie będę oryginalna jak napiszę, że znowu wpadłam w pułapkę masła orzechowego. Ale ja nic nie poradzę na to, że tak bardzo je lubię! Próbuję się powstrzymać od masowego wyjadania go łyżeczką prosto ze słoika, ale ta kremowa tekstura, słonawy smak - dla mnie czysta poezja, bez której nie mogę się obejść. Oczywiście, przecież mogę nie kupować i nie jeść, i odzwyczaić się, i być może nawet zapomnieć o tym smaku, ale gdzie tam! Ci, którzy mnie znają wiedzą, że ja potrafię zawsze zrobić coś z niczego - gdy nie mam ciasta w domu, a poczuję, że zwariuję, jak nie zjem choćby małego gryzika czegoś słodkiego to biorę większy kubek, trochę mąki, jajko, cukier, kakao, siekam czekoladę - wszystko mieszam, wkładam na 1,5 min do mikrofalówki i już - znacznie szybciej niż tradycyjnie mam ciasto w dłoni. I to jeszcze ciepłe. Dlatego też ukręcenie masła orzechowego z orzechów, które zawsze mam w domu, nie będzie dla mnie żadnym problemem, gdy nagle dopadnie mnie orzechowy głód ;-) No ale…raz na jakiś czas warto coś z tym masłem upichcić. Z tym, że warunek jest jeden: masło orzechowe musi być czuć! I to porządnie! Przejrzałam Internety, przeszukałam książki, przefiltrowałam swoje szufladki w głowie z zapamiętanymi przepisami i znalazłam ten. Ten, który Wam prezentuję. Mus. Dwu warstwowy mus na czekoladowym brownie. Jeden orzechowy, a drugi czekoladowy. I do tego brownie. I masło orzechowe. I brownie :-D
Przejdźmy do rzeczy: ciasto - mus, wyszło wyśmienite. Takie właśnie jak chciałam. Słodko - słone. Warstwę z masłem orzechowym czuć bardzo mocno, choć nie tłumi ona reszty smaków - czekoladowy mus także nie przytłacza, a spód brownie - poezja. Wilgotny, ciężki - i tutaj ogromny plus dla niego - wszak pozostałe warstwy - pomimo składników, które kompletnie temu przeczą - nie dają wrażenia ciężkości, są dość lekkie, ale jednocześnie wyraziste w smaku. I polewa czekoladowa. I orzeszki na wierzch. Nie wiem co jeszcze napisać. Dla mnie - mocna 10 :-) Musicie sami spróbować, koniecznie!

Składniki:
Ciasto czekoladowe:
• 50 g masła
• 90 g cukru
• 25 g kakao
• ½ łyżeczki soli
• 40 g mąki
• 1 jajko
Warstwa z masłem orzechowym:
• 35 g twarogu, sera na sernik
• 30 g cukru pudru
• 150 g masła orzechowego
• 200 g śmietany kremówki
Warstwa czekoladowa:
• 130 g czekolady (deserowej, lub gorzkiej pomieszanej z mleczną)
• 35 g twarogu, sera na sernik
• 30 g cukru pudru
• 200 g śmietany kremówki
• 2 - 3 łyżki masła orzechowego
Polewa czekoladowa:
• 100 g czekolady deserowej
• 100 g śmietany kremówki
• garść orzeszków

Ciasto czekoladowe: W garnku rozpuścić masło, cukier i kakao na jednolitą masę. Wystudzić. Dodać sól i jajka. Zmiksować. Na końcu wsypać mąkę i wymieszać do połączenia składników. Masę przelać do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez ok 20 minut. Wyjąć, wystudzić.
Warstwa z masłem orzechowym: W misce zmiksować twaróg z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodać masło orzechowe (150 g) - zmiksować. Wlać połowę śmietany (nie ubijając jej wcześniej) - porządnie zmiksować. Dodać drugą połowę śmietany (także nieubitą wcześniej) - znowu zmiksować. Wyłożyć mus na wystudzony spód czekoladowy. Schłodzić w lodówce.
Warstwa czekoladowa: W niewielkim garnuszku rozpuścić czekoladę. Wystudzić. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać kompletnie wystudzoną czekoladę i zmiksować. Wlać połowę śmietany (nieubitej wcześniej) - porządnie zmiksować. Następnie wlać resztę śmietany i znowu zmiksować, aż powstanie puszysta masa.
Dwie łyżki masła orzechowego rozłożyć na wystudzonym musie orzechowym - w kilku miejscach tworząc „kopczyki”, bez rozsmarowywania po całej powierzchni.
Następnie przygotowany mus czekoladowy wyłożyć (wylać) na warstwę orzechową i schłodzić przez przynajmniej dwie - trzy godziny.
Przygotować polewę: W garnuszku rozpuścić czekoladę razem ze śmietaną. Ostudzić, poczekać aż zacznie gęstnieć i rozprowadzić na uprzednio schłodzonym cieście. Wierzch posypać orzeszkami.
Smacznego!



Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA