Tort czekoladowo - cytrynowy



Zawsze kiedy pada pomysł urządzenia jakiegokolwiek spotkania rodzinnego, w którym ja nie pełnię roli jedynie gościa - czuję się w miłym obowiązku zaprezentowania moich umiejętności kulinarnych. Większość osób zna już moje możliwości, wie czego się można po mnie spodziewać, a że nie samymi słodyczami przeciętny człowiek żyje, staram się również zaskoczyć biesiadników różnymi sałatkami i przystawkami, które według mojej subiektywnej oceny - aby najlepiej spełniły swoją rolę - powinny być małe, zgrabne i na jeden kęs.
Tym razem hasło brzmiało: okrągłe urodziny. Bardzo ważne, choć bez ogromnej pompy, ale z przytupem. I obowiązkowo tort. Tylko jaki wybrać rodzaj, żeby wszystkim smakował, nie był zbyt odpustowy, za słodki ale z pierwszym spektakularnym wrażeniem? Poszukałam w głowie starych pomysłów, pomyślałam o połączeniach, smakach i znalazłam. Tort z czekoladkami typowo dziecięcymi, choć dla osoby bardzo dorosłej. Czekoladowo - cytrynowy, z batonikami i cukierkami na wierzchu. Jestem z niego dumna. A jaki w smaku? Niezbyt słodki, czekoladowy owszem, przyjemnie przełamany cytrynową nutą, ze słodkimi dekoracjami. Spełnił swoje zadanie w 100% !! Przepis na ciasto podpatrzony gdzieś w necie, troszkę pozmieniany, troszkę po mojemu.


Składniki:
ciasto:
• 210 g mąki
• 120 g cukru
• 2 jajka
• 40 g kakao
• 1/2 szklanki oleju
• 1 szklanka jogurtu naturalnego
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 150 ml gorącej kawy

krem czekoladowy:
• 500 g gęstego sera na sernik
• 140 g cukru pudru
• 30 g kakao
• 200 g śmietanki kremówki
• 50 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej
• 1 fix do śmietany

krem cytrynowy:
• 2 żółtka
• sok z dwóch cytryn
• 40 g masła
• 70 g cukru
• 1,5 łyżeczki żelatyny
• 75 g ubitej śmietany kremówki

Polewa:
• 150 g czekolady dowolnej
• 90 ml śmietany kremówki

Dodatkowo dowolne czekoladki do dekoracji.

Przygotować ciasto: mąkę, cukier, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski.
W drugim naczyniu wymieszać jajka z jogurtem i olejem.
Połączyć zawartość obu misek, na końcu wlać kawę i wszystko delikatni zmiksować. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 50- 60 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć, wystudzić i zupełnie zimne przeciąć na 3 blaty.
Przygotować krem czekoladowy: Ser, cukier i kakao zmiksować. Dodać rozpuszczoną czekoladę oraz wlać śmietanę i ponownie zmiksować. Wsypać śmietan-fix, ostatni raz zmiksować i odstawić do lodówki.
Przygotować krem cytrynowy: wszystkie składniki oprócz żelatyny i śmietany umieścić w metalowej misce i postawić nad garnkiem z wrzącą wodą. Cały czas mieszając podgrzewać aż masa zgęstnieje.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody i wlać do masy cytrynowej. Wymieszać, ostudzić i wstawić do lodówki aż zastygnie. Potem lekko zblendować by rozluźnić masę i wmieszać ubitą śmietanę.

Polewa: kremówkę podgrzać prawie do wrzenia i zalać połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do porządnego zgęstnienia.

Złożyć tort:
Dolny blat położyć na paterze. Rozsmarować krem cytrynowy. Przykryć drugim blatem tortu. Na nim rozsmarować krem kakaowy. Przykryć trzecim blatem.Cały tort z wierzchu posmarować kremem i odstawić do lodówki aż zastygnie. Następnie oblać bardzo gęstą polewą i dowolnie udekorować. Tort wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny aż polewa zastygnie i przytrzyma dekoracje.
Smacznego!


Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA