Ciastka z masłem orzechowym w czekoladzie i cukrze pudrze



Aż dziwne, że tym razem udało mi się – zamiast wpakować w siebie cały słoik masła orzechowego – wykorzystać je do wypieków. A wiecie, że to nie jest takie oczywiste i najczęściej zastanawiając się, co z nim zrobić – na wpół świadomie wyjadam je ze słoika, aż zostanie go tak mało, że już nic się nie da uratować. I trzeba zjeść. Wtedy – przy kupnie następnego słoika – obiecuję sobie, że na pewno jakoś je dobrze wykorzystam. I myślę – trzymając łyżeczkę w jednym ręku, a słoik w drugim, cóż by tu upiec, aż znowu orientuję się, że już nie ma większości zawartości i abarot – od nowa. Ale nie tym razem. Tym razem miałam silne postanowienie. Wkładając słoik masła do koszyka wiedziałam jak je spożytkuję i byłam pewna, że nie pozwolę sobie na zmarnowanie kolejnych kilkuset (300 – 400?) gramów. Koniec. Nie otworzę, nie zjem, nie spróbuję. No dobrze, może troszkę. Może łyżeczkę. No dwie. I jedna rano – na rozpęd. Ale nie więcej. Maks. Musi zostać na ciastka. To może od razu odłożę odpowiednią ilość na bok, gdybym się rozpędziła w tych łyżeczkach. I udało się. Miałam taką ilość, jaka była mi potrzebna.
Upiekłam ciastka. Z masłem orzechowym, oblane czekoladą i obsypane cukrem pudrem. Bajka. Ciacha miękkie, same w sobie niezbyt słodkie, w czekoladzie – gorzkiej, dla równowagi i słodkim cukrze pudrze. Bardzo ładnie się prezentują, po kilku godzinach w lodówce również nabierają odpowiedniej konsystencji, są miękkie, ale nie rozpadają się. Nie zasładzają, choć cukier puder na wierzchu robi swoje. Ale posmak czekolady wyraźnie tę słodycz balansuje, a sam lekko słonawy smak ciastka – idealnie uzupełnia. Wszystko robi się bardzo szybko, choć czekanie aż ciastka wystygną – zanim się je obtoczy i potem zastygną, dłuży się niemiłosiernie. Ale warto. Polecam!

Składniki:
Ciastka:
• 50 g masła
• 250 g masła orzechowego
• 50 g cukru brązowego
• 50 g cukru białego
• 1 jajko
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka soli
• 160 g mąki
Polewa:
• 150 g czekolady gorzkiej
• 40 g masła orzechowego
• 50 g masła
• ok. 200 – 250 g. cukru pudru

Przygotować ciastka: W misce utrzeć masło z masłem orzechowym na gładką masę. Dodać oba cukry – ponownie zmiksować. Wbić jajko, wsypać sodę oczyszczoną i sól. Zmiksować. Powoli dodawać mąkę – miksując, lub mieszając ręcznie aż wszystko zostanie wymieszane na jednolitą masę.
Urywać z masy porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego, pomiędzy dłońmi uformować w kulkę i położyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Powtórzyć czynność do wykorzystania całego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjsuza i piec około 8-9 minut, aż ciastka zbrązowieją. Wyjąć, całkowicie wystudzić.
Przygotować polewę: W garnuszku / lub w naczyniu do mikrofali umieścić czekoladę, masło orzechowe i masło. Podgrzewać mieszając aż wszystkie składniki się połączą.
Cukier puder wsypać do szerokiej miseczki.
Zimne ciastka zanurzać w mieszance czekoladowej, a następnie od razu solidnie obtaczać w cukrze pudrze. Odłożyć na talerz i poczekać aż zastygnie (można wstawić do lodówki to przyspieszy proces, ale niestety cukier puder trochę wsiąknie w czekoladę).

Smacznego!

Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA