Owsiane ciastka z białą czekoladą i borówkami



Jako że sezon na borówki amerykańskie się zbliża, a krzaczki u Rodziców na działce są ponad normę ambitne i dają tyle owoców, że nie jeden straganiarz mógłby się u nich zaopatrywać - musiałam wykorzystać zamrożone zapasy z ubiegłego sezonu. Jednakże borówki to nie jagody i kolor, który oddają jest raczej bury niż intensywnie fioletowy, dlatego wszelakie ciasta, które miałyby czerpać barwę z owoców siłą rzeczy odpadły już w przedbiegach. Niestety jakiekolwiek naruszenie struktury tych owoców, a potem poddanie ich długiemu działaniu gorącej temperatury piekarnika niesie ryzyko wypuszczenia soku i ..... kiepskiego finalnego koloru. A jak wiadomo - je się również oczami. No to co? To może coś, co nie uszkodzi owoców, co krótko się piecze i pozwoli kontrolować ułożenie i stopień wypieczenia? Tak! To jest to. Ciastka. Upiekłam ciastka. Z borówkami i białą czekoladą. I płatkami owsianymi i szczyptą cynamonu.
Wyszły fajne, kruchutkie na brzegach i jednocześnie baaardzo mięciutkie w środku. Wręcz łamiące się w rękach. I te borówki, słodka czekolada przełamana lekką nutką cynamonu. Fajne. Smaczne, ładne i apetyczne. Szybko się robią, szybko pieką i szybko stygną. Jakbyście nie mieli co zrobić z nadmiarem borówek - proszę! Korzystajcie!

Składniki:
• 160 g mąki
• 80 g płatków owsianych
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 100 g masła
• 80 g białego cukru
• 40 g brązowego cukru
• 1 jajko
• 70 g białej czekolady - posiekanej na małe kawałeczki
• 100 g borówek amerykańskich

W niewielkiej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce utrzeć masło z cukrami na gładką i puszystą masę. Wbić jajko - ponownie zmiksować. Stopniowo dodawać mieszankę mączną, cały czas miksując.
Dodać czekoladę - wymieszać łyżką. Bardzo delikatnie wmieszać borówki.
Za pomocą łyżki (albo jakkolwiek chcecie) formować okrągłe ciastka i wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstęp.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez ok 8 minut (będą bardzo miękkie) lub dłużej - ok 10 minut (będą bardziej kruche)
Wyjąć, wystudzić.
Smacznego!

Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA