Czekoladowe ciastka z kokosem



Odkryłam, jak na razie, najlepsze ciastka na świecie! Są one tak dobre, że – ku mojemu zdziwieniu – robiłam je już dwa razy w odstępie raptem dwóch tygodni. A to mi się nie zdarza.
I co więcej – są niezwykle szybkie w przygotowaniu. Świadczyć o tym może fakt, że za pierwszym razem piekłam je na dzień (a w zasadzie wieczór) przed wyjazdem na urlop, w między czasie dopakowując się, potem piekąc kolejne ciasto, sprzątając i wysypiając przed podróżą 
Nie wiem dlaczego wcześniej ich nie upiekłam, wszak mają wszystko to, co według mojej niezwykle subiektywnej oceny – idealne ciastka powinny zawierać. Zdecydowany, mocny smak – tutaj czekoladowy. W środku smak mleczno – kokosowy. Wszystko razem jest słodkie, ale z wyraźną nutą kakao i czekolady. Intensywne. Współgrające idealnie. Ciastka są miękkie, z kawałkami czekolady, można by rzec, że wręcz ciągnące, a nadzienie w środku sycące, również „do żucia”, z wiórkami kokosowymi. Zamulają, nie kruszą się, utrzymują długo świeżość, po prostu petarda!
Słodycz kontrastuje z polewą czekoladową, która bazując na gorzkiej czekoladzie i kakao tworzy przeciwwagę i zdecydowanie jest punktem obowiązkowym w przygotowywaniu tych malutkich cudeniek.


Składniki (na około 15 ciastek):
Nadzienie kokosowe:
• 80 g wiórków kokosowych
• 520 g mleka skondensowanego słodzonego
• 1/8 łyżeczki soli
Ciastka:
• 180 g mąki
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 50 g kakao
• 100 g masła
• 60 g cukru białego
• 60 g cukru brązowego
• 1 jajko
• 100 g gorzkiej czekolady
Polewa:
• 60 g gorzkiej czekolady
• 50 g masła
• 60 g cukru
• 60 ml mleka
• 10 g kakao
• wiórki kokosowe (max 20g)

Przygotować nadzienie: w miseczce połączyć wiórki kokosowe z mlekiem skondensowanym i solą. Dokładnie wymieszać odstawić do lodówki co najmniej na czas przygotowywania masy na ciastka.
Przygotować ciastka: Czekoladę posiekać na kawałeczki.
Do miseczki przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Wymieszać.
W drugiej misce utrzeć masło z cukrami na puszysta masę. Dodać jajko, zmiksować. Powoli dodawać mieszankę mączną, cały czas miksując – będzie ciężko, powstaną małe kuleczki ciasta, ale tak powinno być. Ciasto powinno być lepkie. Na końcu dodać czekoladę – wymieszać łyżką. Teraz ciasto najlepiej schłodzić – im dłużej tym lepiej, ale można tez od razu zabrać się za sklejanie.
Zmoczyć ręce – będzie łatwiej. Wyjąc nadzienie z lodówki. Odrywając kawałek ciasta, rozpłaszczać go w dłoni, na środek kłaść niewielką ilość nadzienia – i sklejać końcówki, tak by powstała kulka. Można ją spłaszczyć, lub zostawić taką jaka powstanie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Gdy wszystkie ciastka będą uformowane, blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec maksymalnie 9 minut, aż ciastka tylko lekko zaczną się ścinać. Wyjąć, wystudzić kompletnie.
Przygotować polewę: w niewielkim garnuszku rozpuścić czekoladę z masłem. Dodać cukier, wlać odrobinkę mleka i kakao. Mieszając cały czas można lekko podgrzewać aż kakao się rozpuści i cała masa będzie miała jednolitą konsystencję. Gdyby była zbyt gęsta – dolewać mleko do odpowiedniej konsystencji. Wystudzić kompletnie – masa jeszcze zgęstnieje ( można wstawić do lodówki, ale pilnować). Zimną i gęstą polewą oblewać zimne ciastka i posypywać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!


Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA