Pain Aux Noix



Mam już taki charakter, że niektóre rzeczy wykonuję od razu, a do niektórych zabieram się jak pies do jeża. Odkładam je, przekładam, wymyślam tysiące powodów dla których akurat teraz wykonanie tej rzeczy jest niemożliwe. Oczywiście jest to mocno zawoalowana forma stwierdzenia „nie chce mi się”, ale gdy wmówię sobie, że jest już za późno, za zimno, za ciepło, lub mam zbyt mało czasu na to – psychicznie czuję się lepiej. Tak właśnie było z tym chlebem. Przepis wypatrzyłam już bardzo dawno. Wydrukowałam sobie, schowałam do segregatora z mocnym postanowieniem upieczenia przy najbliższej okazji. Drożdże miałam, orzechy także. Ale zabrakło mi motywacji. Najpierw za dzień upieczenia chleba wyznaczyłam sobie sobotę, bo jest wolnym dniem od pracy. Ale jak to zwykle w wolny dzień kompletnie nie miałam czasu na ten chleb. To może wtorek – ale też nie, bo musiałam wyjść z domu na dłużej, a od razu po powrocie planowałam coś innego. To czwartek – zwykle ten dzień jest dobry na wypiek pieczywa. Już miałam się zabrać, za chleb ale…..przeczytałam, że długo musi rosnąć, a w piątek rano wstaję więc muszę w miarę wcześnie iść spać. I tak odkładałam ten chleb, i odkładałam. Aż w końcu…..zmobilizowałam się. Okazało się, że wcale aż tak dużo czasu i pracy ten wypiek nie absorbuje, choć rzeczywiście musi sporo rosnąć. Zrobiłam, ostawiłam do wyrośnięcia, upiekłam. I – jak to ja – mam mieszane uczucia do chleba. Dobry w dniu upieczenia, następnego troszkę suchy, a trzeciego dnia kompletnie twardy. Ale dobry – orzechowy. Chleb, choć nie wygląda – z rodzaju tych cięższych, gdyż w jego składzie jest także mąka razowa. Orzechy fajnie komponują się z chlebem, nie są twarde, ale stawiają opór zębom. Przepis znalazłam u Arabeski.


Składniki (na dwa małe bochenki):
• 50 g masła
• 350 g razowej mąki pszennej chlebowej
• 115 g mąki pszennej
• 10 g (1 łyżka) jasnego brązowego cukru
• 7 g (1,5 łyżeczki) soli
• 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
• 275 ml letniego mleka
• 175 g grubo posiekanych orzechów włoskich


Masło rozpuścić w garnuszku i podgrzewać do momentu, aż zacznie lekko brązowieć. Zestawić z ognia, ostudzić.
Drożdże rozpuścić w połowie mleka.
W dużej misce wymieszać obydwie mąki z cukrem i solą. Na środku zrobić wgłębienie i wlać do niego drożdże rozpuszczone w połowie mleka, następnie resztę mleka i masło. Wszystko wymieszać, zaczynając od środka, powoli dodając mąkę z boków miski, formując miękkie ciasto. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać ok. 6 – 8 minut. Następnie włożyć do lekko naoliwionej miski i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na około godzinę). Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozpłaszczyć rękami, lub rozwałkować, posypać orzechami, delikatne wciskając je w ciasto. Wszystko razem zwinąć jak na roladę i odstawić znowu do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować bochenek. Przełożyć na lekko natłuszczoną blachę, przykryć naoliwioną folią i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut (lub do podwojenia objętości). Po tym czasie bochenki naciąć 3 razy i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusz przez około 35 minut (chleb postukany od dołu powinien wydawać głuchy dźwięk).


Smacznego!



Ślady

Użyj tego linku jeśli chcesz stworzyć Ślad (Trackback) do tego wpisu

Komentarze

Wyświetl komentarze jako Płasko | Wątki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Zamknięcie tekstu w znakach gwiazdki spowoduje jego wytłuszczenie (*tekst*), podkreślenia są tworzone przez zastosowanie _tekst_.
Standardowe emotikony jak :-) lub ;-) będą zmieniane na ich graficzną wersję.
Adresy e-mail nie będą pokazywane i będą używane tylko do celów wysyłania powiadomień drogą e-mailową
To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

Proszę, wpisz widoczny na obrazku kod do odpowiedniego pola. Twój komentarz zostanie dodany tylko gdy wpisany kod będzie się zgadzał z tym widocznym na obrazku. Proszę, upewnij się, że Twoja przeglądarka ma włączoną obsługę cookies (ciasteczek) lub Twój komentarz nie przejdzie poprawnie weryfikacji.
CAPTCHA